Nieuws/ Eerste zonthermische centrale in gebruik /reageer

door: Gerard Ringenaldus
over: energie, elektrotechniek, duurzaam, businesstrends
op: 29 juni 2007

De eerste Europese ‘zongestookte’ CSP-elektriciteitscentrale is in gebruik genomen. Het ding staat in het Spaanse Sevilla en mag zich meteen de grootste spiegelcentrale ter wereld noemen.
Concentrating Solar Power is een nieuwe manier om elektriciteit op te wekken. De fundamentele technologie is uiterst simpel en werkt het best in de hete woestijn. De oude Grieken gebruikten hem om de vijandelijke oorlogsschepen in brand te steken. CSP gebruikt parabolische spiegels (zie foto) om de zonnehitte te concentreren (niet te verwarren met fotovoltaïsche cellen).

Helft van de prijs

De VS bouwt ook aan CSP-centrales. Volgens The Gaurdian moeten deze centrales in staat zijn om elektriciteit te leveren voor 2.5 pence/kWh, wat de helft is van de prijs van kernenergie. “In tegenstelling tot kernenergie, die alleen kan overleven met gigantische staatssubsidies, is CSP in staat om zonder subsidies te concurreren en in tegensteling tot kernenergie stoot CSP geen CO2 uit, is schoon en veilig. Ze gebruikt zonne-energie, die niets kost, duurzaam is en voor altijd leverbaar. CSP kent geen enkele van de onopgeloste kwesties van gevaarlijk kernafval, en zou ook geen gevaar lopen van terroristische aanvallen”, zo meldt de krant.

Beter dan zonnepanelen

Veel regeringen van Europese landen waren eerst sceptisch, maar er lijkt een kentering hierin te zijn gekomen, want er zijnmeer centrales in aanbouw op de wereld.
Volgens de Nederlandse stichting Gezen (stichting ter bevordering van Grootschalige Exploitatie van Zonne-ENergie) is de technologie van Concentrating Solar Power (CSP) dè oplossing voor het energieprobleem wereldwijd en is het een onuitputtelijke bron van schone en duurzame energie. Volgens hen is er genoeg ruimte in de diverse woestijnen op onze aarde om zonthermische krachtcentrales te bouwen die de gehele wereld van alle vormen van energie kan voorzien.
Daarnaast is deze vorm van zonne-energie volgens Gezen veel goedkoper dan gewone zonne-energie via zonnepanelen. Volgens het Internationaal energie Agentschap (IEA) zelfs 3x zo goedkoop. Ook kan met deze verkregen schone energie zeewater op een duurzame wijze ontzilt worden, waardoor er kan worden voldaan aan de stijgende behoefte aan zoet water, van de “droge hete landen” .

Reageren via Facebook

Reacties