Eeuwig leven met plastinatie /reageer

Eeuwig leven met plastinatie

Ze zijn echt en het is geen kunst maar wetenschap: de twintig zorgvuldig geprepareerde menselijke lichamen die worden tentoongesteld in EXPO Zuidas in Amsterdam. Anatoom, wetenschapper en meesterconserveerder Gunther von Hagens toont zijn laatste werken in The Story of the Heart. Ditmaal om aandacht te vragen voor doodsoorzaak nummer één in de westerse wereld: hart- en vaatziekten.

The Story of the Heart is de nieuwste expositie uit de controversiële reeks Body Worlds. Met meer dan 34 miljoen bezoekers in 65 steden in Europa, Azië en Amerika is het de meest bezochte reizende tentoonstelling ooit. Body Worlds toont menselijke lichamen die behandeld zijn volgens de plastinatiemethode. Deze baanbrekende conserveringstechniek werd in 1977 uitgevonden door Gunther von Hagens.

Elk lichaam een kunstwerk

Het lichaam wordt in drie stappen geconserveerd. Allereerst wordt de ontbinding stopgezet door het injecteren van een formalineoplossing, waarnaar de anatomische structuur met scalpel en pincet nauwkeurig wordt blootgelegd. Vervolgens worden lichaamsvocht en oplosbare vetten aan het lichaam onttrokken door het in een bad met oplosmiddel (aceton) te plaatsen.

De laatste en belangrijkste stap van het plastinatieproces bestaat uit een vacuümbehandeling waarbij het aceton in het lichaam wordt vervangen door siliconenrubber. De gehele behandeling vergt ongeveer 1500 manuren en duurt ongeveer een jaar.

Hoewel elk lichaam een kunstwerkje op zich is, is educatie het hoofddoel van Body Worlds. De expositie wil de bezoeker onder andere inspireren om na te denken over gezondheid. Vooral bij de vitrine met longpreparaten wordt, volgens curator Dr. Angelina Whaley, vaak besloten te stoppen met roken. De aanblik van zwarte rokerslongen naast een paar gezonde is voor veel rokers de druppel.

Eeuwig leven

In The Story of the Heart wordt het hart op een voetstuk geplaatst. Met ongeveer een miljard kloppingen per mensenleven is het niet alleen het hardst werkende, maar wellicht ook het belangrijkste orgaan in ons lichaam. De expositie verhaalt uitgebreid over de werking ervan, maar ook over de gevaren van verschillende ziektes en aandoeningen die op de loer liggen. Het mooie is dat, door de aanwezigheid van levensechte voorbeelden, de bezoeker zich er meteen iets bij kan voorstellen.

Al het tentoongestelde werk is afkomstig van donors die vrijwillig en volledig expliciet hebben verklaard deel te willen nemen aan de tentoonstellingen. Het Institute for Plastination heeft een speciaal donorprogramma met meer dan 13.000 geregistreerde donors (oktober 2011), waaronder 60 Nederlanders.

Redenen om het lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen zijn divers. Vaak wil men familieleden niet opzadelen met begrafenis- of grafkosten. Maar veruit de meeste donors zijn enthousiast over de tentoonstelling en het conserveringsproces. Wie wil er niet voor eeuwig leven?

Ook interessant:

Synthetische biologie: leven maken in stilte
Puntensysteem verklapt welke beauty’s zijn gephotoshopt
Iggie-winnaar werkt aan kunstmatig evenwichtsorgaan
“Roken heeft enorme maatschappelijke schade”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Thies Timmermans

Thies Timmermans (1979) studeerde in 2006 af aan de faculteit industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens zijn studie ging zijn interesse vooral uit naar het sociale aspect voor productontwerpen.

Thies is mede-eigenaar van het Amsterdamse ontwerpbureau IDEAL&CO. Als duurzaam productontwerper houdt hij zich bezig met mobiliteit, sociale innovatie en technische ontwerpen. Daarnaast schrijft hij voor diverse magazines over duurzaamheid en innovatie.

Meer informatie over zijn projecten en verhalen kun je vinden op zijn website [url=http://www.flo-design.nl]www.flo-design.nl.