Eindelijk een groen dak: 'Alleen maar voordelen' /3 reacties

Eindelijk een groen dak:

Het huis van Martine Postma is weer een stukje duurzamer geworden. Ze heeft eindelijk haar groen dak. Een wens van jaren, vanaf het moment dat ze van het fenomeen hoorde. Een groen dak heeft namelijk alleen maar voordelen, aldus Postma.

Het is een dak met een laag aarde erop. Die aarde houdt regenwater vast en voorkomt zo dat het riool bij hevige buien overbelast raakt. In die aarde groeien plantjes, die de lucht zuiveren en leefruimte bieden aan vogels en insecten. Onder een groen dak blijven kamers in de zomer zonder airconditioning koel. En zo zijn er nog meer voordelen, bijvoorbeeld dat de dakbedekking onder de laag aarde veel langer meegaat. Niet twintig, maar wel vijftig jaar. Een groen dak scheelt dus ook nog eens geld.

Klimaatverandering tegengaan

Toen ik voor het eerst over groene daken las, in 2006, was de tijd er nog net niet rijp voor. Milieufanaten kenden ze, en bouwkundigen, maar het grote publiek moest er nog weinig van hebben. Maar toen kwam Al Gore, klimaatverandering werd een hot issue en voor groene daken keerde het tij. Want met hun CO2-bindende en energiebesparende werking helpen zij om klimaatverandering tegen te gaan. Tegelijkertijd helpen ze steden om zich aan te passen aan een veranderd klimaat, waarin hittegolven en hevige regenbuien vaker voorkomen.

Zo zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen overtuigd geraakt van het nut van groene daken. En van subsidie daarvoor. De gemeente Amsterdam betaalt sinds dit voorjaar de helft van de kosten voor groene daken van minimaal 40 vierkante meter. Dat was voor mij en mijn mede-huiseigenaren een belangrijke overweging om niet langer te wachten.

Spinazie

Een paar weken geleden was het zo ver. Met een kraanwagen werden grote zakken aarde en rollen met zoden vanaf de straat naar boven gehesen. Aan het eind van de middag lag het dak erop. Sindsdien zet ik regelmatig een ladder onder mijn dakraam om even mijn hoofd naar buiten te steken. Het is net of je daarboven in een andere wereld komt. Waar eerst een kaal, zwart vlak was, ligt nu een groene wei van bijna 75 vierkante meter. Die niet naar teer ruikt, zoals ons dak vroeger, maar – vreemd genoeg – naar spinazie. Vanmorgen zag ik twee wespen boven de plantjes rondzoemen. Ik zag vogelveertjes liggen. En ik sprak de buurvrouw. Die denkt nu ook over een groen dak.

Reageren via Facebook

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl