Nieuws/ Eindhoven tweede in wereldkampioenschap robotvoetbal /reageer

door: Merien ten Houten
over: gadgets, elektrotechniek, computer, robotica, werktuigbouw
op: 20 juli 2008

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is tweede geworden bij de WK RoboCup 2008 in Suzhou China. In de finale werd CAMBADA van de Aveiro Universteit uit Portugal wereldkampioen door met 7-1 te winnen van de TU/e. In de poulewedstrijd won het TU/e-team nog met 3-2 van de Portugezen. Tijdens de finalewedstrijd troffen de Portugezen met hun precisieschoten veelvuldig doel (ruststand 4-0), terwijl de robots van de TU/e hun doelpogingen op de paal of net naast zagen gaan.

Halve finale

In de halve finale schakelde het Eindhovense team de wereldkampioenen van 2007, Brainstormers Tribots/Duitsland uit met 2-1. Het team spelend onder de naam Tech United Eindhoven verloor slechts één wedstrijd. De TU/e-robots speelden 14 wedstrijden, wonnen er 9, speelden 4 keer gelijk en verloren dus een keer. Het doelsaldo is 38–13.

Aan het WK Robocup 2008 namen teams deel uit China, Japan, Iran, Taiwan en Europa. De WK-titel gaat dus naar Portugal, het TU/e-team is vice-wereldkampioen en het brons gaat naar de Brainstormers Tribots Osnabrück/Duitsland. In 2009 wordt het WK RoboCup gespeeld in Graz, Oostenrijk.

RoboCup

RoboCup is een wereldwijde organisatie ter ondersteuning van robotica-research door het organiseren van robot-voetbalwedstrijden, waarbij teams van zes robots autonoom een wedstrijd van 2×15 minuten tegen elkaar spelen.

Het TU/e-team veroverde in april van dit jaar de Europese titel in Hannover/Duitsland. In China is het WK gespeeld van 14 tot en met 20 juli, juist een maand vóór de Olympische Spelen. Het TU/e-team was het enige Nederlandse team dat deelnam in de zogenaamde RoboCup Middle Size League.

Tech United Eindhoven telt 19 mensen, bestaande uit promovendi, vaste medewerkers en studenten. Zij werken samen aan een innovatief robot-ontwerp, waarbij de combinatie van hardware en software tijdens het WK de doorslag heeft gegeven. De TU Eindhoven brengt een team van zes autonome robots op het veld met een prima balbehandeling en een goed scorend vermogen.

Reageren via Facebook

Reacties