Elektrische lepel maakt eten smaakvoller /reageer

Elektrische lepel maakt eten smaakvoller
  • door: Redactie Sync
    over: voedsel
    op: 4 november 2014
  • Een nieuwe elektrische lepel maakt eten smaaakvoller dan het eigenlijk is

  • Middels elektroden simuleert de Digital Taste Interface extra smaak

“Wil je het zout even aangeven?” Wellicht verdwijnt deze vraag in de toekomst voorgoed van de eettafel dankzij de Digital Taste Interface: een elektrische lepel waarmee je je eten in een handomdraai voorziet van meer smaak.

De traditionele lepel is door Nimesha Ranasinghe voorzien van een nieuwe functie. De onderzoeker aan de New York University Abu Dhabi ontwikkelde namelijk een lepel die het voedsel dat je eet een stuk smaakvoller kan maken. De lepel beschikt over elektroden die verschillende smaaksensaties en temperaturen kunnen simuleren waardoor gebruikers van de lepel het idee krijgen dat het eten dat ze naar binnen werken een stuk smaakvoller is dan in werkelijkheid het geval is. De innovatie wordt hiermee uitermate geschikt binnen de huishoudens waarin de voorgeschotelde kost structureel aan smaak mist.

Werking

De Digital Taste Interface van Ranasinghe bestaat uit twee modules: de controlemodule en de tonginterface. Met de controlemodule is de lepel in staat om verschillende elektrische en thermale prikkels te simuleren. De tonginterface is uitgerust met twee zilveren elektrodes die op de tong gedrukt moeten worden en vervolgens de gesimuleerde smaakjes doorgeven aan de smaakpapillen. De Digital Taste Interface is inmiddels onderworpen aan verschillende testen waaruit blijkt dat de ’smaakvolle lepel’ uitstekend werkt. Met name wanneer de lekkerbekjes hun eten iets zouter of zuurder willen maken dan hoe zij het voorgeschoteld hebben gekregen. Zoete en bittere smaken kunnen echter ook gewoon gesimuleerd worden, maar dit blijkt in de praktijk wel iets lastiger te zijn dan de andere smaakvarianten.

Toepassing

De Digital Taste Interface is niet alleen bruikbaar voor iedereen die elke avond een smakeloze hap krijgt voorgeschoteld. De innovatie is tevens een uitkomst voor iedereen die om gezondheidsredenen niet veel suiker of zout mag nuttigen. Daarbij beschikt de lepel over de mogelijkheid om je smaak te ‘delen’ met iemand anders. Wie bijvoorbeeld geniet van heerlijke, mierzoete muffin en een vriend of vriendin in die smaaksensatie wil laten delen, kan met de controlemodule de smaak van de muffin simuleren. Deze smaaksimulatie kan vervolgens verstuurd worden naar de tonginterface van iemand anders waarop diegene van dezelfde smaak kan genieten als degene die feitelijk een muffin aan het eten is. Ideaal tijdens een romantisch dinertje voor iedereen die een LAT-relatie heeft. Daarnaast opent deze mogelijkheid deuren voor alle kookprogramma’s die hun kijkers mee willen laten genieten van alle gerechten die bereid worden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.