Elf keer adverteren in de nieuwe eeuw /1 reactie

Elf keer adverteren in de nieuwe eeuw

Op enkele tijdschriftpagina’s is een snelweg te zien. Beweeg je iPhone boven de weg, en met een speciale app zie je nu op het scherm een auto die over de weg lijkt te rijden. Het is de eerste ‘testrit’ in een print­advertentie, speciaal gemaakt door Volkswagen Noorwegen ter promotie van functionaliteiten in de nieuwste auto’s (zie filmpje hieronder).

Een gimmick? Wellicht, maar dan wel een die beter communiceert dan een doorsnee advertentie. Met de smartphone-applicatie biedt Volkswagen de consument namelijk niet alleen een ervaring: de gebruiker ondervindt ook zélf hoe innovatief het automerk is. En als je dat doorhebt, vertel je dat natuurlijk aan je vrienden, of embed je het filmpje, dat op YouTube staat, op je sociale netwerken, waardoor je de boodschap nog verder de wereld in helpt.

“Op sociale media worden fans van je merk nog waardevoller. Heineken heeft bijvoorbeeld 1,2 miljoen Facebookfans, en staat zo indirect in contact met 156 miljoen vrienden van hun fans”, aldus Joanna Shields, vp Emea bij Facebook, in maart dit jaar tijdens de ­presentatie van het Amsterdamse kantoor van het internetbedrijf.

“De consument wordt steeds vaker zelf het medium, waardoor hogere eisen aan marketing en reclame worden gesteld”, aldus Arjan Kapteijns, ceo van Saatchi & Saatchi Nederland. Reclame is ook geen eenrichtingsverkeer meer, waarbij je in 30 seconden op tv vertelt wat je product zo goed maakt. “Aandacht kopen werkt steeds minder goed”, vertelt Ruurd Priester, strategy director bij digitaal marketingbedrijf Lost Boys. “Je moet een langetermijnrelatie ontwikkelen.”

De boodschap als uitgangspunt

Dat gaat verder dan plat adverteren, zegt ook Kapteijns. “De reclame-industrie ontwikkelt tegenwoordig muziekfestivals, applicaties voor smartphones en sociale netwerken, interactieve billboards, apps, kunstinstallaties, games, stripboeken, nieuwe producten, QR code-gedreven advertenties en augmented reality. Tv moet niet worden afgeschreven, maar het is wel slechts een van de toepassingen.”

Ondanks deze toename waarschuwt hij dat de toepassing ondergeschikt moet zijn aan de boodschap: “Hoe meer turbulentie door nieuwe technologie ontstaat, hoe belangrijker het blijft om een goed antwoord te hebben op de basisvragen. Heb je dat niet, dan wordt dit sneller dan ooit blootgelegd en afgestraft.”

Vanaf de volgende pagina: 11 voorbeelden van adverteren in de nieuwe eeuw.