Elf keer adverteren in de nieuwe eeuw /1 reactie

#1. Reclame op basis van emotieherkenning

Het klinkt als science fiction, maar in principe is het al mogelijk: buitenreclame die met emotieherkenningssoftware en camera’s de stemming van de passant ­bepaalt en de reclameboodschap daarop aanpast. Zo heeft NEC in Japan een test lopen met interactieve billboards die het geslacht en de leeftijdsgroep van een persoon kunnen herkennen.

In Nederland werkt ThirdSight, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, aan software die emoties van mensen ­herkent. “In de toekomst willen we de software­applicatie op smartphones zetten, zodat mensen een filmpje downloaden en bekijken, en wij hun gezichten kunnen aflezen”, zegt Theo Gevers van ThirdSight. Het bedrijf heeft samen met JWT ook een interactieve reclame ontwikkeld voor Agis (zie filmpje hieronder), waarbij de beweging van mensen die op het Rembrandtplein in Amsterdam voor de camera in de lucht sprongen, werd herkend en vertaald naar een groot videoscherm waar ballonnen op de bewegingen reageerden.

#2. De kortingsbon 2.0

Of: hoe een oud hulpmiddel dankzij het internet weer waardevol is geworden. De truc? Mensen online verenigen. Aanjager van het succes is het Amerikaanse Groupon. Per mail krijgen consumenten aanbiedingen, onder één voorwaarde: de deal geldt alleen als voldoende mensen hem afnemen. Voor winkeliers een goede manier de aandacht op zich te vestigen, want door de deal afhankelijk te maken van het aantal klanten worden consumenten zelf marketeers: zij kunnen pas profiteren als iedereen meedoet.

Of het werkt? Jazeker. Zo schreef Het Parool in januari dat een Amsterdams eetcafé 3.500 inschrijvingen kreeg op een goedkope hamburger met friet. Groupon is inmiddels het snelst groeiende tech­bedrijf ooit en sloeg al een overnamebod van Google af. In Nederland zijn onder andere Wegener en De Telegraaf al op het model gesprongen.

Groupon

#3. Winnen met Twitter

Toen ondernemersblad Sprout een artikel publiceerde over Marlies Dekkers, werd de lingeriekoningin al snel een trending topic op microblogsite Twitter. Wie zocht op La Dekkers, kwam echter niet alleen verwijzingen naar het Sprout-artikel tegen; online webshop Vente-Exclusive was zo slim alvast een uitverkoop rond Dekkers’ producten op twitter aan te kondigen, waardoor iedereen die benieuwd was waarom er zoveel over haar getwitterd werd, de aankondiging onder ogen kreeg.

Automerk Ford ging een stap verder, en kocht een zogenoemde Promoted Tweet: een tweet die in zoekopdrachten altijd bovenaan staat. Zo haakte het merk in op de hashtag #winning, een term die een hype werd dankzij acteur Charlie Sheen, die begin dit jaar twitter onveilig maakte. De prijs van zo’n promoted tweet kan oplopen tot een ton, maar dan heb je ook wat: Twitterbaas Dick Costolo vertelde The Wall Street Journal vorig jaar dat 5 procent van de twitteraars reageert op een promoted tweet die zij zien. (Lees ook: social media, zo doen zij het)

#4. Online adverteren, maar dan beter

Gewoon een advertentie op een website plaatsen? Dat kan inventiever. Zoals bij het Nederlandse Next2News, dat deals heeft gesloten met verschillende Nederlandse media, zodat bedrijven op artikelniveau advertenties kunnen plaatsen op geselecteerde websites. Alleen maar je advertentie bij dat ene artikel dat gaat over jouw branche? Het kan.

En er is meer mogelijk. Neem bijvoorbeeld de Canadian Tourism Commission, dat in een online advertentieblok Google Maps en Google Street View gebruikte om internetters rond te leiden door de stad Montreal. Verder biedt de opkomst van de tablet, ­zoals Apple’s iPad, ook weer nieuwe advertentiemogelijkheden. Zo ontwikkelt het Amerikaanse bedrijf CoolIris een driedimensionale toepassing (zie filmpje hieronder) waarbij producten in tabletadvertenties met de vinger kunnen worden gedraaid, zodat ze van alle kanten kunnen worden bekeken.

Op de volgende pagina: Virals 2.0, gebouwen als billboard en meer!