Elk kind een laptop blijkt niet zo eenvoudig
/reageer
Linux vs. Windows
Het OLPC-project heeft nog meer hobbels te overwinnen. Technische problemen dragen eraan bij dat het doel van 150 miljoen uitgedeelde laptops aan het einde van 2008 lang niet gehaald wordt. Zo duurde de ontwikkeling van de laptop en van de software langer dan gedacht. Pilots begonnen al in in 2006, maar pas eind 2007 was de uiteindelijke versie beschikbaar voor distributie.
Oorspronklijk was het de bedoeling Linux te draaien op de laptops, voornamelijk om de kinderen de gelegenheid te geven zelf met de software aan de slag te (kunnen) gaan. Er werd een nieuwe gebruikersinterface en aplicaties ontwikkeld die speciaal bedoeld waren om te leren door te doen. Uiteraard drukte het ook de prijs, geen overbodige luxe omdat de laptop toch al 188 dollar ging kosten in plaats van de 100 dollar die eerst de bedoeling was.
Inmiddels is Linux echter vervangen door Windows, dat gelukkig wel door Microsoft wordt geleverd voor 3 dollar per school. De reden: veel landen waren niet bereid te kiezen voor het onbekende en wilden een vertrouwde Windows-pc. Zo had Libië eerst toegezegd een miljoen laptops af te willen nemen, maar trok het zich terug en koos het in plaats daarvan een alternatief van Intel, met Windows als besturingssysteem.
Concurrentie
Negroponte en zijn OLPC-project waren dus in een onvoorziene concurrentiestrijd met miljardenconcerns als Intel en Microsoft verwikkeld geraakt. Intel en Microsoft ontwikkelden al snel alternatieven voor de laptop van Negroponte, die zij een stuk speelgoed noemden. Zelfs toen Intel al meehielp aan het OLPC-project en een chip ontwikkelde voor de OLPC-laptop, probeerde het tegelijkertijd zijn eigen Classmate pc te leveren aan regeringen van landen met veel arme kinderen.
Negroponte werd niet alleen leider van een ambitieus, wetenschappelijk project, maar ook een manager van een grote onderneming die moest concurreren met andere miljardenondernemingen. En dat ging hem niet altijd even goed af. Na wisselingen in het bestuur is nu begin mei een professionele bestuurder aangetreden in de persoon van Chuck Kane, iemand met veel ervaring in de softwarebranche.
OLPC lijkt een aantal technische, bestuurlijke en financiële kinderziektes te hebben overwonnen, maar moet er nu voor zorgen dat de OLPC-laptops niet alleen geleverd, maar ook echt gebruikt gaan worden door de kinderen waar ze voor bestemd zijn. Het sluit steeds meer allianties met plaatselijke organisaties die voor een goede implementatie moeten zorgen. Landen als Peru, Uruguay, Rwanda, Colombia, Afghanistan en Senegal zijn al enthousiast. De Peruaanse overheid is zelfs zo enthousiast, dat het 500.000 extra laptops heeft besteld, naast de 140.000 die al uitgedeeld zijn.
OLPC heeft zijn pijlen nu gericht op Haïti, het armste land op het westelijk halfrond dat kampt met voedselproblemen en hongersnood. Dit land zal een mooie test case zijn voor het verdere succes van het OLPC-project.
Bron: Business Week
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook