Nieuws/ Elsevier: Technische Universiteit Eindhoven de beste universiteit /reageer

door: Redactie Sync
over: strategie
op: 25 september 2013

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland. Zowel onder studenten als onder docenten haalde de TU/e de hoogste score. De Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden halen eveneens hoge scores bij studenten.

Dat blijkt uit het onderzoek De beste studies 2013 van Elsevier en onderzoeksbureau ResearchNed. Elsevier kijkt bij de samenstelling van de ranglijst van Nederlandse universiteiten naar twee oordelen. Het eerste is dat van studenten: hoe tevreden zijn zij over hun opleiding? Deze oordelen zijn afkomstig uit de uitgebreide Nationale Studentenenquête (NSE). Voor het onderzoek ‘De beste studies’ zijn de oordelen van 170.000 studenten gebruikt.

Het tweede oordeel, alleen van toepassing op universitaire opleidingen, komt van ongeveer 2.000 hoogleraren en universitair hoofddocenten. In de Elsevier Faculty Rating vergelijken zij de opleidingen op hun vakgebied op vier punten: kwaliteit van het bachelorprogramma, het aanbod van masteropleidingen, de kwaliteit van de docenten en van de wetenschappelijke publicaties van de staf.

Het is de negentiende keer dat Elsevier een bijlage uitgeeft met een ranking van het hoger onderwijs in Nederland. Voor de editie 2013 liet het blad 230.000 studenten en 2.000 hoogleraren in totaal 763 studies beoordelen. Elsevier ligt donderdag 26 september in de winkel.

Rector Magnificus Hans van Duijn is enorm trots op de mensen van de TU/e. “Het is geweldig dat we zo goed scoren, uitgerekend in een periode van grote transitie.”, zo staat op de website van de TU/e. Hij doelt daarmee op het aanbod van meer mensgerichte vakken en managementvakken en de grotere vrijheid voor studenten om hun eigen opleidingspakket en studieroute zelf samen te stellen. Een jaar geleden voerde de TU/e de grootste onderwijshervorming in haar geschiedenis door, met de oprichting van een Bachelor College. Van Duijn: “We hebben toch behoorlijk wat overhoop gehaald met alle veranderingen. Desondanks krijgt ons onderwijs deze waardering. Studenten en docenten hebben een topprestatie geleverd.”

Reageren via Facebook

Reacties