Empire Avenue: handelen in social mediacontacten /reageer

Empire Avenue: handelen in social mediacontacten
  • door: Tess Doucet
    over: internet, businesstrends, gaming
    op: 7 juni 2011
  • Het ondoorzichtige en tijdrovende 'spel' Empire Avenue leeft nauwelijks in Nederland.

  • Voor wie in de Verenigde Staten aan de weg wil timmeren, kan het interessant zijn.

Vorige week dinsdag tweette Themelis Cuiper dat hij aandelen in iemand had gekocht met Empire Avenue. Interessant, dacht ik.

Sinds februari ben ik actief aan het twitteren en ik heb mijn timeline nog niet onder controle. Zo veel leuke mensen, zo veel interessante onderwerpen. Misschien biedt Empire Avenue een manier om een weging aan te brengen in de berg data die ik via Twitter voortdurend mijn laptop binnenhaal? Is Empire Avenue een aanvulling op mijn informatie filter?

Virtual cash

Empire Avenue is in augustus 2010 live gegaan. Ze omschrijft zichzelf als “the Social Media Exchange, where you can invest in any social media profile by buying their shares, meet new people, unlock Achievement badges, and earn boatloads of virtual cash by being active and social online!”

Profieltje aanmaken. Empire Avenue heeft een site met nogal veel toeters en bellen. Ik moet een ticker bedenken, zonder te weten, wat daar de bedoeling van is - misschien heel logisch als je op de echte beurs actief bent. Foto uploaden. Profielinfo schrijven. En dan ook nog eens connecten met Twitter, Facebook en LinkedIn. Hadden ze hier geen efficiency slagje kunnen maken? Even zelf die profiel info binnenhalen? Nou ja, ik krijg er tenminste wel punten voor: Eaves en “awards”.

Tips

Laat de affiliate programs links liggen
Wacht rustig af na activeren Active Empire account - je tegoed groeit vanzelf

Met mijn eerste “zakgeld” (9.000 Eaves) ga ik een paar Twitter helden uit mijn timeline opzoeken. Mensen in wie ik graag investeer! Roos van Vugt, Marja Ruijterman, Salmaan Sana. Maar nee, die zitten er niet op. Moet ik ze uitnodigen? Nu al, voor ik zelf tevreden ben over dit? Denk het niet. Jammer.

Toch kopen wat er is?

Gereduceerd tot wandelend portemonneetje voel ik me terug bij de old school shoppen - aanbod in plaats van vraaggedreven. Ik moet kopen wat er is, in plaats van wat ik wil. Daar gingen we vanaf toch? Co-creatie enzo? Er zijn twee mensen uit mijn timeline op Empire Avenue te vinden, die ik niet zo goed ken: Themelis Cuiper en Tomas Jansma. Die koop ik dus.

Misschien heb ik wel bekenden over het hoofd gezien, want de interface is nogal onoverzichtelijk. Bovendien piept er steeds iets, dat is de chatfunctie. Ik hoor blijkbaar alles wat iedereen zegt. Dit maakt dat ik me zo snel mogelijk uit de voeten maak.

Maar het gegeven dat ik allerlei accounts in Empire Avenue plug, zonder dat transparant is wat ze ermee doen geeft mij een gevoel van informatie ongelijkheid. Ongeveer zoals Kevin Kelly beschrijft in minuut 36 van VPRO’s Tegenlicht-documentaire over Wikileaks.

Privacy policy

Dit idee wordt versterkt door het gegeven dat een van Empire Avenue’s oprichters bij MySQL vandaan komt. In de privacy policy lees ik:

“Empire Avenue reserves the right to access, utilize, and reproduce personal information it collects about you, though it will obey any restrictions set up in your Privacy Settings.”

Wat is eigenlijk Empire Avenue’s verdienmodel? Verkopen ze mijn data?

Andere Social Media Influence tools

Klout.com: hoe groot is je invloed globaal (Hootsuite geeft scores automatisch weer)
Peerindex.net: hoe groot is je invloed binnen je werkveld
Peerz.nl: vraag 360° feedback aan je gelijken
Radian6.com: verzamel mensen rond onderwerp en waardeer ze met sentiment (betaald, instructievideo 8’38”)

Mijn nieuwe Twitter-vrienden en ik hebben de afgelopen week flink over Empire Avenue getweet. Dat was gezellig. En via Tomas ontdekte ik een interessante dialoog op LinkedIn: Does Klout or Peerindex equal social influence? Dankzij het Empire Avenue experiment kreeg die dialoog een nieuwe impuls.

Lees voor meer informatie ook:

Social media voorspellen beurskoersen & Nederland gebruikt social media bewust
Is there a social media bubble?

Reageren via Facebook

Reacties

Over Tess Doucet

Tess Doucet schrijft over innovatief gedrag. Zij is opgeleid als gedragswetenschapper en usability engineer. Zij houdt van experimenteren, wildpluk en rennen op blote voeten. Ze heeft een eigen weblog en is te vinden op Twitter.