Nieuws/ EMV pinpas nu al gekraakt /1 reactie

door: Merien ten Houten
over: informatica, regelgeving, privacy
op: 16 december 2009

Het nieuwe EMV pin&chip systeem is niet zo veilig als banken doen geloven. Twee onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben de beveiliging van het nieuwe pinsysteem weten te kraken, waardoor zij met een gekraakte kaart op kosten van een ander aankopen konden doen.

De pinpasgegevens van nietsvermoedende klanten werden gekopieerd. Dat deden ze met een aangepaste betaalautomaat die in verbinding stond met hun laptop.

Engeland is al over op EMV

In Engeland, waar al in 2005 werd overgestapt op een systeem met EMV-chip heeft de invoering in eerste instantie geleid tot een daling van het aantal fraudegevallen. De pinpas met chip wordt in Nederland in 2012 ingevoerd. Op dit moment loopt er een voorlichtingscampagne waarbij de veiligheid van het nieuwe systeem aan winkeliers wordt uitgelegd.

In De Telegraaf zegt Jannemieke Zandee namens de Nederlandse banken dat de nieuwe pinpassen veilig zijn: “Pinnen via de EMV-chip is veiliger dan via de magneetstrip.” Volgens officiële cijfers bedroeg de schade als gevolg van pinpasfraude vorig jaar 31 miljoen euro.

De onderzoekers kraakte de kaart in opdracht van het VPRO-programma Goudzoekers dat hier vanavond een uitzending aan wijdt.

Reageren via Facebook