En de boer ploegt voort... bij de buren /2 reacties

En de boer ploegt voort... bij de buren

Het hoort bij ondernemen, zeker als je net bent begonnen: het is hollen of stil staan. De kunst is om uiteindelijk een redelijk stabiele stroom werk te creëren, maar dat lukt niet in elke branche. In de agrarische sector bijvoorbeeld, waar de seizoenen het werkaanbod dicteren. Wat doe je dan in stille tijden? Adverteren. ‘Boer zoekt klus’

Tuinder zoekt in rustige tijden werk bij collega, kopt de advertentie. Afkomstig van een ervaren Gelderse tuinder met een eigen bedrijf in asperges en snijbloemen. Een ‘teamversterker’, noemt hij zichzelf, die graag wil bijspringen bij collega’s met een klus te klaren.

Boer zoekt klus

Zo zijn nog tientallen advertenties te vinden op de nieuwe projectwebsite van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, boerzoektklus. De site is bedoeld om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) bieden er hun diensten aan en ondernemers – uit het hele midden- en kleinbedrijf – kunnen er een oproep plaatsen als ze op zoek zijn naar een goede kracht uit de agrarische sector.

Waarom je juist een boer of tuinder zou vragen om bij te springen op de werkvloer, weten de ondernemers die daar ervaring mee hebben wel. ‘’Boeren zijn harde werkers, mensen die van aanpakken weten, verantwoordelijkheid nemen’’, zegt Peter Baltus, projectleider van Boer zoekt klus. ‘’Ze hebben een ondernemersmentaliteit. Dat werkt wel zo prettig.’’

Vrijdagavond, 20 uur. Arjan en Linda van Dorp zitten met koffie aan de keukentafel, dochter Femke (2 jaar) ligt op bed. Het viel nog niet mee een afspraak te maken, ze maken lange, volle dagen op en rond de melkveehouderij in Alphen aan den Rijn. Sinds enkele jaren zit het jonge echtpaar samen met de ouders van Arjan in de maatschap van het familiebedrijf dat inmiddels aan de vierde generatie bezig is.