En de boer ploegt voort... bij de buren /2 reacties

Boer zoekt klus? Arjan grijnst. ‘’Je hoeft niet eens te zoeken. Ik kan zo op tien plekken aan het werk.’’ Sinds enkele jaren verhuurt hij zich als zzp-er via een loonbedrijf in de buurt. Daarnaast werkt hij op de boerderij, samen met zijn vader. Dat betekent om vijf uur beginnen met melken, van zeven tot vier aan de slag als kraanmachinist en aansluitend terug naar de boerderij om weer te melken en de koeien te verzorgen.

Linda helpt haar schoonmoeder met de particuliere zuivelverkoop, kaas maken, kinderpartijtjes, bedrijfsuitjes en andere agro-toeristische activiteiten. Maar ook: ‘’Een oud pak aan en lekker rommelen in de stal.’’ Met een rustig winterseizoen in aantocht verruilt ze de overall voor een hagelwit tenue en gaat ze weer als oproepkracht in de kraamverzorging aan het werk.

Papa- en mamabedrijven

Nu de overdracht van de boerderij dichterbij komt en zijn vader aan het afbouwen is, wil Arjan zijn zzp-klussen terugschroeven. Als hij en Linda straks verhuizen naar de boerderij is er geen tijd meer om buiten het eigen erf te werken, legt hij uit. Dan is de situatie wellicht omgekeerd, moet hij zelf een zzp-er huren om Linda’s kaas te maken. Linda lacht. ‘’Jij bent toch mijn zzp-er?’’

LTO, de belangenorganisatie voor agrarische ondernemers, ontwikkelde het project Boer zoekt klus eigenlijk vanuit de positie van de vragende partij: de ondernemer die meer werk heeft dan zijn handen aan kunnen, legt Baltus uit. Daarvan komen er steeds meer door de schaalvergroting in de sector. ‘’In de glastuinbouw en de boomkwekerijen is het werk allang niet meer met enkel het gezin te verzetten. Kijk naar een tomatenteler met 80 hectare; daar is dagelijks vijfhonderd man aan het werk.’’ Het is een extreem voorbeeld, zegt Baltus, maar wel een dat aangeeft dat de sector de ‘papa en mamabedrijven’ ontgroeit.

Dat betekent: behoefte aan extra arbeidskracht, vooral in drukke seizoenen. De ondernemer heeft vier mogelijkheden, schetst Baltus. Zelf mensen in vaste dienst nemen of zelf seizoenskrachten aannemen, de variant waarvoor LTO ook een project heeft ontwikkeld dat de administratieve rompslomp vereenvoudigt en zo de illegale seizoensarbeid moet bannen uit de land- en tuinbouw. De ondernemer kan ook mensen bestellen via een uitzendbureau, waarbij hij gebruik kan maken van het Register Inleenarbeid Agrarisch, door LTO opgericht om de malafide uitzendbureaus eruit te filteren.