En de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs is... /reageer

En de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs is...

Timo Lechner was geroerd toen Bert Heemskerk, bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland en juryvoorzitter van de Herman Wijffels Innovatieprijs, aankondigde dat de APAD de eerste prijs had gewonnen. De APAD is een apparaat dat ruggenprikken bijna risicoloos maakt. Partner in business Maarten van Wijk kwam ook het podium op, zodat ze samen de prijs in ontvangst konden nemen. Breed glimlachend op de foto’s naast minister Van der Hoeven en Heemskerk, bos bloemen in de armen, hun dag kon duidelijk niet meer stuk.

Kleine ondernemers

Voorafgaand aan de prijsuitreiking 2007 werd de tweekoppige winnaar van vorig jaar het podium op geroepen. De enige klacht die een van hen heeft, is: “We hebben sinds vorig jaar zoveel vooruitgang geboekt, we kunnen nu niet meer terug.” De zaal lacht. Deze twee waren duidelijk erg te spreken over de gevolgen van het winnen van de prijs in 2006. Stralend waren ze, zei de presentator dan ook.

Stralend waren ook de winnaars van dit jaar. Heemskerk roemde het huiswerk dat de juryleden gedaan hadden en vertelde ook dat de Rabobank opgericht was door kleine ondernemers en daarom geknipt was om prijzen uit te loven aan startende bedrijven.

Prachtige producten

De aanmoedingingsprijs van 10.000 euro (’gulden’, vergiste Heemskerk zich) - die alleen door een finalist jonger dan 30 jaar gewonnen kon worden - ging naar Jasper Winkes voor zijn heiblok DC Pile Driver. Het juryrapport meldt dat ‘de jury bewondering heeft voor dit jonge talent dat technische kennis weet om te zetten in concrete toepassingen.’ Winkes’ heiblok werkt stiller (goed voor werknemers en omwonenden) en schoner (dieselverlies en dus milieuvervuiling naar nul) dan zijn klassieke voorgangers.

“Het voelt goed!”, meldt Winkes als hij van het podium komt. “Dit was de prijs die ik hoopte te winnen. De anderen hadden ook prachtige producten, dus de hoofdprijs leek wat buiten bereik. Maar met de aanmoedigingsprijs ben ik heel blij!”

Andere gebruiksbestemming

Willem Neeleman mocht van z’n stoel komen om de derde prijs, 25.000 euro, in ontvangst te nemen voor zijn vinding, het verwarmingselement Active Warmth. De jury koos Neeleman en zijn partners omdat ze een een product dat al veertig jaar bestond een heel andere gebruiksbestemming gegeven hadden. Het als rubber aandoend polymeer waarvan Active Warmth gemaakt is, kan zowel in kledingstukken als in verwarmingspanelen gebruikt worden.

Expertise

De tweede prijs - 37.500 euro - ging naar Rogier van Opstal voor Sea Spring Water. Sea Spring Water gaat zoet water winnen uit watervoorraden die zich in de laatste ijstijd gevormd hebben onder de huidige kuststroken. Eigenlijk geen wonder dat dit tweeënhalf jaar jonge bedrijf zo dicht tegen de hoofdprijs aanzat. Watertekort is over een paar decennia een wereldwijd probleem, dus een dergelijk project spreekt aan.

“Nederland heeft natuurlijk ook wel een goede reputatie als het om watermanagement gaat”, vertelt Van Opstal na de prijsuitreiking. Niet alleen door de rol die Willem-Alexander daarin speelt, Nederland heeft expertise voor water in het algemeen. Maar Van Opstal wil best een keer met Willem-Alexander over zijn waterwinsysteem praten. “Dat lijkt me wel interessant”, zegt hij. Misschien kan Herman Wijffels een goed woordje voor hem doen.

Nog eens alle genomineerden zien? Klik hier.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer