Energieleveranciers houden failliete huishoudens buiten de deur
/reageer
-
door: Redactie Sync over: energie, concurrentie, businesstrends op: 1 augustus 2013 Niet iedereen kan zomaar overstappen naar een goedkopere energiemaatschappij
Huishoudens in de schuldhulpverlening komen flinke drempels tegen
Voor mensen die in de schuldhulpverlening zitten, is overstappen naar een goedkopere energieleverancier geen gemakkelijke opgave. De markt van energieleveranciers is onvoldoende transparant en de meeste leveranciers vragen absurd hoge borgsommen aan mensen die zogenaamd op de ‘zwarte lijst’ staan.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken heeft één op de zes huishoudens in Nederland schulden. De helft daarvan maakt gebruik van schuldhulpverlening en naar verwachting wordt dat de komende jaren alleen maar meer. Besparen op energiekosten is een goede manier om lagere maandlasten te krijgen, echter is het voor mensen in de schuldhulpverlening niet gemakkelijk om over te stappen naar een goedkopere energiemaatschappij omdat zij tegen verschillende drempels aan lopen. “Huishoudens met schulden kunnen goed profiteren van lagere energiekosten. Het is mogelijk om per jaar een paar honderd euro te besparen, maar daarvoor is een overstap vaak wel noodzakelijk”, aldus Jelle Feenstra van Overstappen.nl. “Het wordt tijd dat iedereen de mogelijkheid krijgt om met een eenvoudige overstap de energiekosten te drukken. Aanbieders maken veel reclame over hun tarieven, maar je hoort ze alleen nooit over groepen klanten die ze liever buiten de deur houden.”
Betere afweging
Overstapservice en vergelijkingssite Overstappen.nl heeft met een nieuwe vergelijker inzichtelijk gemaakt welke eisen de verschillende maatschappijen stellen aan failliete huishoudens. Mensen met zodanig hoge schulden moeten bijvoorbeeld hoge borgsommen betalen indien ze van energieleverancier willen wisselen. “Opvallend is dat de hoogte van die borgstellingen sterk uiteenlopen. Zo betaal je bij de ene maatschappij 1000 euro en bij de ander 180 euro”, aldus Feenstra. Het gaat veelal om zeer hoge bedragen die je eigenlijk niet kunt vragen aan mensen die al schulden hebben. “Door deze kosten op een rijtje te zetten, geef je mensen de informatie waar ze recht op hebben. Op die manier kunnen gezinnen in de schuldhulpverlening een betere afweging maken bij hun overstap.”
Spoedaanvraag
Ook al verschillen de borgsommen sterk, ook energiemaatschappijen die geen grote borgsommen vragen staan niet te springen om alle huishoudens aan te sluiten. Zij nemen bijvoorbeeld geen spoedaanvraag in behandeling, zo stelt Feenstra. Wanneer bij een betalingsachterstand afsluiting dreigt, moet er altijd een spoedaanvraag gedaan worden. Wordt zo’n aanvraag niet in behandeling genomen, dan is het voor mensen met geldproblemen vrijwel onmogelijk om snel van energiemaatschappij te wisselen. Feenstra: “Elektriciteit en gas zijn voor iedereen even belangrijk. Alleen is het nu nog voor een grote groep zowat uitgesloten de goedkoopste leverancier te kiezen. Met duidelijke informatie weten alle consumenten waar ze aan toe zijn.”
Dit artikel is geschreven door Kristel Hurenkamp van Functioneel Wit
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook