Entertainmentindustrie moet zich eens aanpassen aan moderne tijd /2 reacties

Entertainmentindustrie moet zich eens aanpassen aan moderne tijd

‘Downloaders zijn de beste klanten van de entertainmentindustrie’, kopte de NOS onlangs. Uit onderzoek van de universiteiten van Amsterdam en Leiden blijkt dat mensen die downloaden van internet, veel meer geld uitgeven aan muziek, films en aanverwant entertainment dan mensen die niet downloaden. En terwijl iedere ondernemer begrijpt dat je je beste klanten moet koesteren, kiest de entertainmentbranche voor een opmerkelijk andere tactiek: door de voortdurende jacht op ‘piraten’ maakt ze haar beste klanten het leven zuur.

strijd tegen internet

Al jaren voert de entertainmentindustrie strijd tegen de ontwikkelingen op internet, soms met absurde gevolgen. Amerikaanse internetters moeten honderdduizenden dollars boete betalen voor het delen van hun favoriete liedjes. Franse internetters kunnen hun internetverbinding een jaar lang kwijtraken wanneer ze een film downloaden en in Nederland pleit de industrie ervoor het downloaden te verbieden en de internetproviders dat verbod te laten handhaven.

Beste entertainmentindustrie, word toch eens wakker! Mensen downloaden een film omdat ze die film leuk vinden, niet om u een hak te zetten. Downloaders zijn uw fans! U zou eens beter naar uw beste klanten moeten luisteren. Telkens weer blijkt uit onderzoek dat mensen willen downloaden en dat ze ook best voor die downloads willen betalen. Dat ze willen downloaden is logisch: internet is zeer geschikt voor het transport van informatie, dus ook van muziek en films. Je hoeft er niet voor naar buiten, hebt geen last van sluitingstijden en je kijkt en luistert waar en wanneer je wilt. En iedereen begrijpt dat artiesten ook geld moeten verdienen, dus dat voor muziek en films betaald moet worden spreekt voor zich. Als dat nou is wat consumenten willen, dan is de oplossing van het downloadprobleem toch reuze eenvoudig: geef uw klanten wat ze willen, en laat ze daarvoor betalen. Zorg voor een compleet aanbod op internet, voor een redelijke prijs en eenvoudig te downloaden, dan hebben mensen helemaal geen zin in illegaal gedoe op de Pirate Bay.