'Europese industrie moet zich weren tegen Chinese expansiedrift' /reageer

Europa zou een nieuwe autoriteit in het leven moeten roepen die de mogelijkheid heeft buitenlandse overnames van vitale Europese bedrijven tegen te houden. Dat zegt eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani.

Dat bureau zou vooral belangrijk zijn om de Chinese zakelijke expansiedrift in de gaten te houden, zei de politicus van Italiaanse oorsprong gisteren in het Duitse zaken dagenblad Handelsblatt. ‘Chinese bedrijven hebben de middelen om steeds vaker Europese bedrijven te kopen met sleutelposities in de technologiesector,’ aldus Tajani. ’Natuurlijk is het de Chinese bedrijven te doen om rendabele investeringen, maar er zit ook strategisch beleid achter en daar zou de Europese politiek op moeten reageren.’

Een autoriteit naar model van het Amerikaanse Committee on Foreign Investment in the US, is wat Tajani voor zich ziet. Die zou moeten bedoordelen ‘of een acquisitie van een bedrijf met typisch Europese know-how op termijn een bedreiging kan vormen’.

Verscheidene Europese en Amerikaanse bedrijven zijn in de afgelopen jaren al verrast door de snelheid waarmee Chinese concurrenten nieuwe technologieen konden introduceren. China zelf laat nog steeds mondjesmaat buitenlandse investeringen toe, al is de situatie verbeterd.

De Duitse minister van Economie Rainer Bruederle waarschuwt ervoor niet te hard van stapel te lopen. ‘Zeker moeten we veiligheid en maatschappelijke gevolgen van Chinese investeringen nader bekijken, maar met te snelle maatregelen moeten we voorzichtig zijn,’ reageerde Breuderle. ‘ Europa profiteert ook van de open grenzen en van buitenlandse investeringen.’

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.