FabLab: open-source werkplaatsen nu ook in Nederland /reageer

No secrets in the lab

Een van de FabLab-machinesHet mooie aan het concept is dat het gebruik van de machines en het materiaal in principe gratis is.

Als tegenprestatie moet je wel je kennis delen, FabLab is een zogeheten Open Source concept. “No secrets in the lab”, heet dat. Alle ontwerpen worden via Mediametic.net wereldwijd beschikbaar gemaakt, zodat iemand in Ghana ook dat apparaatje kan fabriceren dat het vetgehalte van de melk meet, net als de boer in India die het ontworpen heeft.

Wat staat erin?

Een FabLab bestaat zoals gezegd uit een vaste combinatie van een paar desktop machines, die samen zo’n 30.000 euro kosten. De 3D-scanner en freesmachine, die vormen uit hout, plastic en ook metaal boort. Een laser cutter die in vlakke materialen graveert en er vormen uitsnijdt, zoals letters of ingewikkelde tekeningen. En een vinylsnijder waarmee koperen printplaatjes en zelfklevende stickers uitgesneden worden.

Producent

“In Nederland zijn we een beetje het gevoel kwijtgeraakt voor het maken van dingen”, zegt Van Essen. “Al vanaf de lagere school heeft lezen, rekenen en schrijven een veel hogere status dan handvaardigheid. Mobiel FabLabMet een FabLab kunnen we weer producent worden in plaats van consument. Kunnen we de technologie die we zo makkelijk gebruiken, ook weer leren begrijpen en er vervolgens verder op bouwen.” Het is dan ook de bedoeling dat een FabLab uiteindelijk zelf een tweede FabLab kan fabriceren. “Maar dat kan waarschijnlijk pas over een jaar of twee”, denkt Van Essen.

In de VS zijn ze daar al wel een heel eind mee. Een mobiel FabLab rijdt daar rond om nieuwe FabLabs op te zetten. De inrichting ervan is gemaakt in een FabLab - op de machines na natuurlijk.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer