Facebook, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen /reageer

Facebook, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen
  • door: Ab Kuijer
    over: internet, mobiel, beleid
    op: 15 juni 2012
  • Facebook <13 is een sociaal-technologische ontwikkeling die niet te stoppen is.

  • Wie zijn kind goed wil voorbereiden op de toekomst, kan niet anders dan meegaan met de tijd en Facebook geleidelijk toestaan.

Facebook onderzoekt momenteel of er toegang kan worden gegeven aan kinderen onder de 13 jaar. De discussies of dit wel of niet goed is voor het welzijn van het kind lopen hoog op.

Jammer voor de tegenstanders en behoeders voor het ‘digitale gevaar’; Facebook <13 is een sociaal-technologische ontwikkeling die niet te stoppen is. Een kind van negen is vandaag de dag immers een stuk wijzer dan de vader of moeder op negenjarige leeftijd was. Dat komt doordat er meer techniek beschikbaar is en daardoor ook veel informatie: kinderen kijken filmpjes op Youtube wanneer ze willen, in plaats van braaf wachten voor de tv tot de reclameblokken zijn afgelopen. En moderne ouders zijn oprecht trots als hun tweejarige piano speelt op de iPad.

Frauderen

Ook de relatie tussen ouders en kinderen is minder hiërarchisch dan voorheen; de ‘Wie is die man die op zondag het vlees snijdt?’ is in veel gevallen een actief voorbeeldfiguur geworden die het leuk vindt om samen met zijn kinderen te gamen. En moderne mama’s doen alles met hun iPhone; maken leuke filmpjes en foto’s en delen met 1 druk op de knop hun familieleven met vrienden en familie op Facebook. Het internet en social media zijn in een modern gezin net zo normaal als water en licht.

Als de ouders en/of een grote broer en zus op Facebook zitten, is het logisch dat kinderen onder de dertien jaar ook deel willen uitmaken van dit sociale netwerk. Hun foto’s staan immers op de pagina van mama en natuurlijk zitten de vriendjes op school wel allemaal op Facebook….

Steeds meer ouders staan oogluikend toe dat jonge kinderen een persoonlijk account aanmaken en de geboortedatum frauderen om te worden toegelaten. Dit zou een groot gevaar zijn voor de kinderen, al zijn de argumenten van tegenstanders veelal gefundeerd op eigen onwetendheid. Nog steeds weten veel volwassenen zelf onvoldoende hoe ze met Facebook en Social Media moeten omgaan. Inderdaad, als je niets doet aan je privacy instellingen, dan zijn foto’s en persoonlijke data voor de hele wereld vrij te bekijken.

Hello Kitty

Helaas gaan nieuwe strenge privacyregels nooit gelijk op met de standaardinstellingen van Facebook die alles open laat staan. Om je Facebook account goed te beveiligen, moet je nou eenmaal een beetje een ‘nerd’ worden. Ouders zonder veel ‘on-line’ ervaring vinden Facebook daarom eng en willen hun kinderen beschermen voor het ‘onbekende’. De rol van ouders is juist nu belangrijk om hun kinderen te wijzen op de gevaren die kunnen schuilen achter het vriendschapsverzoek van Hello Kitty. Als je het gaat verbieden, dan horen ze wel via een vriendje hoe ze een account moeten aanmaken.

Ook is er angst voor de onlangs gesignaleerde ‘social media verslaving’ waarbij pubers alleen nog maar naar hun beeldscherm lopen te staren, bang om een Tweet van hun vrienden te missen. Ach, het hoort allemaal bij consequent opvoeden: stel duidelijke regels op (zoals geen mobieltjes aan tafel) en leer kinderen beheerst omgaan met de nieuwe technieken die in ons leven zijn gekomen.

Het is net tv kijken

De regels voor Internet en Social Media gelden net als voor tv kijken; we laten onze kinderen toch ook niet iedere dag zes uur voor de tv hangen? De hedendaagse opvoeding krijgt er voor de ouders een mooi nieuw digitaal aspect bij, al zullen sommige ouders zelf moeten worden bijgeschoold. Dat is helemaal niet erg, want het houdt de geest jong en het maakt je ook nog eens competitiever op de arbeidsmarkt. Voor onwetende of leergierige ouders zijn er talloze handige filmpjes en pagina te vinden zoals ‘De 10 Privacy instellingen die iedere Facebook gebruiker zou moeten weten’ van Mashable.

En het Nederlandse ComputerTotaal legt in een simpel filmpje uit hoe Timeline werkt en je jezelf o.a. kan beschermen tegen o.a. ongewenste foto-tags.

Kortom, wie zijn kind goed wil voorbereiden op de toekomst waar Facebook (of welk sociaal netwerk dan ook) nu eenmaal onderdeel van uitmaakt, kan niet anders dan meegaan met de tijd en Facebook geleidelijk toestaan. Neem je kind aan de hand mee op de digitale weg en leg ze vooral uit waar ze moeten lopen. Vergeet niet om zelf het goede voorbeeld te geven door niet altijd ‘on-line’ te zijn; samen buitenspelen blijft het allerleukst.

Ook interessant:

De lessen voor Facebook, van Hyves en MySpace
Kinderen vallen snel af met nieuw speeltoestel
Mindbloom (2): Geluk maak je met actie, eerlijkheid en virtuele vrienden

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ab Kuijer

Ab Kuijer is creatief directeur bij JuniorSenior en auteur van 'Think Small, Grow Big', de social media startersgids.