Familiebedrijven stappen vaker naar advocaat of notaris /reageer

Familiebedrijven stappen vaker naar advocaat of notaris

De opvolging van familiebedrijven is complexer geworden, mede dankzij het huidige economisch tij. Zodoende stappen opvolgers vaker naar een advocaat of notaris voor juridische advisering. Dat blijkt uit een analyse van Fambizz.nl, dat de Fambizz Legal Top 30 heeft gelanceerd.

Fambizz.nl, platform voor familiebedrijven, heeft de dertig belangrijkste juridische dienstverleners als het gaat om dienstverlening aan familiebedrijven op een rij gezet. Uit haar analyse van de markt blijkt dat opvolgers steeds meer open staan voor fiscaal en juridisch advies. De Nederlandse Orde van Advocaten stelt dat de wetgeving complexer is geworden. “Ik kan me voorstellen dat de toegenomen regeldruk gevolgen heeft op de hoeveelheid juridisch advies die familiebedrijven nodig hebben”, zegt woordvoerder Robert Veldhoen.

Tijdgeest

“Wellicht heeft het ook te maken met de tijdsgeest”, zegt Nora van Oostrom, hoogleraar Notarieel Recht en woordvoerder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie over de toename van juridisch advies. “De generatie opvolgers is ook meer gewend aan het inschakelen van adviseurs. Begrijpelijk ook, want het is geen kwestie van regelen op de achterkant van een bierviltje.”

Private equity

Bedrijfsopvolging geldt als een van de belangrijkste thema’s voor familiebedrijven. Zij maken steeds meer gebruik van private equity om de opvolging mogelijk te maken, zeker nu banken huiverig zijn om te financieren. Voor dat laatste zijn veel families overigens nog wel huiverig. “De bank is nog tot daar en toe, maar wat doet zo’n venture capitalist straks met het bedrijf?”, verwoordt Van Oostrom deze angst.

Notaris als adviseur

De notaris is bij de overdracht steeds vaker een voor de hand liggende adviseur, vooral op het gebied van ondernemingsrecht, erfrecht en huwelijksvermogensrecht. Kantoren die de combinatie van fiscaliteit, advocatuur en notariaat bieden hebben vooral een streepje voor. Zij werken samen met én concurreren met accountantskantoren, waar vaak ook fiscalisten werken. “Alles schuift in elkaar en de notaris zit daar tussen, als een spin in het web”, aldus Van Oostrom.