Femtocellen integreren mobiele wereld en internet /reageer

Femtocellen integreren mobiele wereld en internet

Wie thuis twittert via zijn pda, stuurt informatie via het mobiele telefoonnetwerk naar de Twitter-server. Bij gebruik van een laptop met wifi gaat het helemaal via internet. Dat is natuurlijk niet efficiënt, twee grotendeels gescheiden netwerken die hetzelfde bereiken. Ziedaar de ratio van de femtocel, een antenne met een klein bereik die signalen van alle lokale mobiele en draadloze apparaten oppikt en via internet naar hun bestemming leidt.

Nu zowel computer als telefoon gebruikt wordt voor browsen én bellen, is het niet logisch meer om aan twee gescheiden begin en eindpunten vast te houden. De netwerken zijn al sterk geïntegreerd. Bovendien hebben mobiele netwerk capaciteitsproblemen. Femtocellen kunnen het verkeer van de huidige basisstations ontlasten.

Het Femto Forum, een alliantie van telecombedrijven, kondigde eind maart een doorbraak aan voor de introductie van femtocellen: er is een standaard vastgesteld voor femtocellen die samenwerken met Cdma2000, een standaard voor mobiele datacommunicatie die in vijftig landen gebruikt wordt.

De standaard maakt de weg vrij voor de introductie van apparaten die binnenshuis via de femtocel gaan en daarbuiten naadloos aansluiten op het mobiele telefoonnetwerk. In openbare gelegenheden kunnen ook femtocellen komen, die al dan niet tegen vergoeding toegankelijk zijn. Cafés die nu wifi-netwerken beschikbaar stellen, kunnen dan ook pda-gebruikers gratis toegang geven bij een kop koffie met appeltaart.

De komst van femtocellen heeft wel gevolgen voor de business case van mobiele operators, omdat zij minder minuten zullen verkopen. Onder meer om die reden is er nog geen standaard voor Wimax, de grote concurrent van Cdma als mobiele technologie. Uit onderzoek van Femto Forum zou echter blijken dat femtocellen nieuwe diensten mogelijk maken die commercieel opwegen tegen het verlies aan belminuten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.