Nieuws/ Film downloaden vreet een week stroom /9 reacties

door: Ingeborg van Lieshout
over: internet, energie, duurzaam
op: 21 april 2008

“De CO2-uitstoot van de internetsector is bijna net zo groot als dat van al het vliegverkeer in de wereld.” Dat meldde onderzoeksbureau Gartner een tijdje terug.

Een week non-stop

Details waren niet bekend dus nader onderzoek was gewenst. Uit de openhartige gegevens van Telecom Italia, de KPN van Italië, blijkt dat het downloaden van een filmbestand van 700 mb net zoveel energie kost als een computer die een week non-stop aanstaat.

Jaarverslag

Telecom Italia heeft zijn energieverbruik uitgebreid in kaart gebracht in zijn recentste jaarverslag. Het verbruik door dataverkeer is uiteraard gemeten, maar ook het verbruik bij de aanleg en het onderhoud van de fabriek en het netwerk, de verwarming en het elektriciteitsverbruik van het Telecom Italia-kantoor en het benzineverbruik van zijn wagenpark.

2,6 miljard kWh

In 2006 kwam dat voor Telecom Italia samen tot een energierekening van 2,6 miljard kWh. Verdeeld over het dataverkeer betekent dat een verbruik van 268 mb per kWh. Dat betekent dat het downloaden van een filmbestand van 700 mb je provider maar liefst 2,6 kWh kost. Daarvoor kun je je eigen computer bijna een week lang non-stop draaien. Shocking.

Groene hosting

Om het energieverbruik van internet te dimmen, is er groene hosting beschikbaar. Die servers draaien zuinig, en wat ze verbruiken komt uit zonne- en windenergie. In Haarlem is vorig jaar een datacenter geopend dat 20 procent energie bespaart. Verdere innovatie verwachten we de komende vijf jaar van de IT-industrie zelf.

Reageren via Facebook