Fluorescentiemicroscoop doorbreekt resolutiegrens /reageer

Fluorescentiemicroscoop doorbreekt resolutiegrens
  • door: Arno Schrauwers
    over: natuurkunde, biologie
    op: 16 juni 2008
  • De resolutie van fluorescentiemicroscopen is in theorie nu tot oneindig klein

  • Onlangs werd voor het eerst een video gemaakt van een levende cel in actie

Onlangs ontving prof. dr. Stefan Hell van het Max-Planck-Instituut voor biofysische chemie in Göttingen de Duitse Leibniz-Preis ter grootte van € 2,5 miljoen voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de laserscanmicroscoop.

Prijzen

Eerder in 2006 ontving Hell hiervoor al de Duitse innovatieprijs en won hij ook andere prijzen voor de ontwikkeling van de zogeheten STED-microscoop (Stimulated Emission Depletion). De Duitse onderzoeker slaagde er in met zijn STED-microscoop de resolutie (het oplossend vermogen) van fluorescentiemicroscopen te verlagen tot onder de ‘Abbe-barrière’: in theorie zelfs tot oneindig klein maar in de praktijk tot zo’n 20, 30 nanometer (1 nm=10-9 m).

Te grof

Ernst Abbe vond in de negentiende eeuw dat de resolutie van een microscoop nooit kleiner kan zijn dan de helft van de golflengte van het licht waarmee het monster bekeken wordt. In de praktijk betekent dat met een lichtmicroscoop, zoals de fluorescentiemicroscoop, geen fijnere details zijn te zien dan zo’n 200 nanometer. Voor onder meer celonderzoek is 200 nm echter te grof.

Oneindig klein

Hell wenste zich niet neer te leggen bij de barrière van Abbe en slaagde er in met een tweede lichtbundel als het ware een deel van de lichtvlek van de eerste bundel uit te doven. Met deze truc is in feite, afhankelijk van het vermogen van de ‘uitdooflaser’, een oneindig kleine resolutie te verkrijgen, maar 10 tot nm is met de STED goed te doen.

Onlangs is een onderzoeksgroep in Göttingen er voor het eerst in geslaagd met behulp van een STED-microscoop een video te maken van een levende cel in actie.

Samensmelting

Een recente verbetering aan de STED-technologie is de samensmelting van de twee lasers, waarmee de kosten voor de laser, een prijzig onderdeel van de microscoop, tot eentiende van de dubbellaseropzet kunnen worden teruggebracht, zo stelt Lars Kastrup van Hells afdeling aan het Göttingse Max Planck-instituut. Inmiddels is Leica een half jaar geleden begonnen met de productie van de STED-microscoop.