Fluorescentiemicroscoop doorbreekt resolutiegrens /reageer

Geconcentreerde laserstraal

De fluorescentiemicroscoop (een techniek waarbij fluoriserende merkers worden gehangen aan, bijvoorbeeld, eiwitten in een cel die daarmee mooi in beeld te brengen zijn) gebruikt een geconcentreerde laserstraal om fluoriserende kleurstof in het onderzoeksobject op te laten lichten en te bestuderen.

Fluorescentiemicroscopie is in de levenswetenschap een belangrijk instrument. Volgens Kastrup worden er in de biologie vier keer vaker gewerkt met fluorescentiemicroscopie dan met de veel nauwkeuriger elektronenmicroscopie. Groot nadeel van de elektronenmicroscoop is dat daarmee geen levend materiaal is te bestuderen en dat die techniek het monster slechts ‘oppervlakkig’ beschouwt.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Arno Schrauwers

Taal heeft altijd mijn grote belangstelling gehad, maar ik heb, vanwege een "verkeerde" schoolopleiding, scheikunde gestudeerd. Ik zag me niet in de grote, boze chemie werken en ben toen uit overtuiging wetenschapsjournalist geworden. Wetenschap is te belangrijk om aan wetenschappers over te laten. En spannend genoeg. Het is helaas niet alles goud wat er blinkt...