Focus Nederlandse arbeidsmarkt door coronacrisis van lange- naar korte termijn /reageer

Focus Nederlandse arbeidsmarkt door coronacrisis van lange- naar korte termijn

De coronacrisis heeft verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse en Europese arbeidsmarkt. Als grootste vacaturezoekmachine ter wereld ziet Jobrapido een aantal opmerkelijke trends en ontwikkelingen op het gebied van de vraag naar- en aanbod van werk. Stan Snijders, VP Sales bij Jobrapido legt uit welke gevolgen dit heeft voor de Nederlandse arbeidsmarkt.

Door de onzekerheid in de markt is de focus van zowel kandidaten als opdrachtgevers verschoven van de lange- naar de korte termijn. Snijders: “In maart steeg het aanbod parttime en tijdelijke banen in Nederland met twintig procent. Tegelijkertijd verviervoudigde op ons platform het aantal zoekopdrachten naar deze posities.”

Logistiek

Waar het totaal aantal opstaande vacatures de afgelopen maanden sterk terugliep, laat de logistieke sector al geruime tijd een omgekeerde trend zien. Door de groei van e-commerce steeg tijdens de lockdown het aantal aangeboden banen binnen de logistiek met vijftien procent. Het aantal kandidaten dat solliciteerde op openstaande vacatures binnen de logistieke sector nam zelfs met 150 procent toe. Snijders: “We verwachten dat deze ontwikkeling zeker nog een tijd aanhoudt. Zeker omdat we in de toekomst vaker boodschappen en andere huishoudelijke benodigdheden online bestellen.”

Herstel

Na twee mindere maanden ziet Jobrapido sinds mei de eerste tekenen van herstel. Momenteel laat het zoekvolume een stijging zien van zeven procent ten opzichte van de maanden ervoor. Snijders: “Op dit moment is het belangrijk om onze tijd en middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. We proberen daarbij de vraag- en aanbodzijde op de arbeidsmarkt zo goed mogelijk te matchen. Door onze Smart Programmatic Recruiment oplossingen zijn we in staat om geautomatiseerd de beste kandidaten te vinden voor een vacature, wat de gemiddelde tijd en kosten van een recruitmentproces sterk reduceert.”

Een laatste lichtpuntje is de toegenomen interesse in vrijwilligerswerk. Zo is het aantal zoekopdrachten naar charitatieve vacatures in de afgelopen maanden met maar liefst vierhonderd procent gestegen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.