Nieuws/ 'For real' verdwijnen in een virtuele wereld /3 reacties

door: Renée Kneppers
over: internet, psychologie, consumenten
op: 17 december 2007

Altijd gedacht dat je je surfgedrag onder controle had? Edward Castronova, schrijver van “Exodus to the virtual world. How online fun is changing reality” denkt dat online virtuele werelden zoals Second Life een volksverhuizing zouden kunnen veroorzaken van mensen die de werkelijkheid liever ontlopen.

Verdwijnen

“Virtuele werelden hebben een enorme groei gekend sinds het begin van deze eeuw”, vertelde deze professor en onderzoeker aan Indiana University, Bloomington aan BBC World Service. Zijn idee is dat de aantrekkingskracht van deze spellen zo groot is, dat bepaalde bevolkingsgroepen er sterk door beïnvloed kunnen raken. “Ik denk dat mensen van de echte wereld gaan verdwijnen in deze virtuele.”

Kolonisten

Castronova denkt overigens dat binnen tien jaar iedereen zich in een virtuele omgeving zal bewegen - hoewel de mate waarin zal variëren. “Sommige mensen zullen kolonisten zijn - ze gaan de virtuele grens over en verdwijnen - terwijl anderen er alleen komen om er met vrienden en familie te socializen.”
Maar hij benadrukt dat sommige mensen er hun leven zullen gaan doorbrengen. De grote vraag is hoe groot die groep zal zijn. “We vergeten wel eens hoeveel mensen er rondlopen in die virtuele wereld. We moeten ons afvragen hoe opwindend het gewone leven eigenlijk is voor de meeste mensen.”

Schuilplek

De aantrekkingskracht geldt volgens Castronova niet zozeer voor mensen met een interessante job, maar voor hen die een slechtbetaalde baan hebben waar weinig uitdaging in zit.
Hij vindt wel dat je verschil moet maken tussen de virtuele wereld als ontvluchting en als schuilplek. “Als de werkelijkheid niet leuk is, kunnen mensen de virtuele wereld gebruiken om die te ontvluchten. Als een vader bijvoorbeeld 90 uur per week op Second Life zit omdat hij zijn vrouw niet meer leuk vindt, dan ontvlucht hij de werkelijkheid. Maar een smalltown-meisje dat gepest wordt over haar uiterlijk en dat online vrienden maakt omdat dat in de echte wereld niet lukt, die gebruikt de virtuele wereld als een soort veilige schuilplaats.”

Reageren via Facebook