Forumsites: wie is aansprakelijk voor de inhoud? /1 reactie

Forumsites: wie is aansprakelijk voor de inhoud?

Op forumsites mag iedereen berichten plaatsen. Dat levert bijzondere juridische problemen op, waar de beheerders aansprakelijk voor kunnen zijn.

Regels

Wie zijn website openstelt voor anderen, doet er verstandig aan om meteen duidelijke regels in te voeren. Forums en andere discussiesites lopen, net als bloggers, het risico aangesproken te worden voor wat deelnemers doen. Een duidelijk reglement is een goed middel om deze aansprakelijkheid in te perken. Er zijn verschillende soorten reglementen, elk met hun eigen specifieke doel. Een goed en uitgebreid voorbeeld is het reglement van het Nationaal Computer Forum.

Gebruiksovereenkomst

Het belangrijkste reglement is de gebruiksovereenkomst, in het Engels ook wel de “end-user license agreement” of EULA. Deze kan vele namen hebben: reglement, huishoudelijk reglement, forumregels, algemene voorwaarden, gebruiksovereenkomst, spelregels of huisregels. Hoe hij ook heet, dit is de plek waar de beheerder van het forum vastlegt wat wel en niet toegestaan is op het forum.

Wie meedoet op een forum, moet zich houden aan de voorwaarden van dat forum. Tenminste, als ze er bij registratie op zijn gewezen dat deze voorwaarden bestaan. Expliciet een link of vakje “Ik ga akkoord” aanklikken mag, maar is niet perse nodig. Achteraf voorwaarden opleggen mag niet. De enige uitzondering is als de oude voorwaarden vermelden dat deze gewijzigd mogen worden. Wel moeten de nieuwe voorwaarden dan tijdig worden aangekondigd. Bovendien moeten gebruikers dan de mogelijkheid hebben om op te zeggen.

Op een discussieforum over politiek zijn de omstandigheden anders dan bij een site over kantklossen

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de voorwaarden zomaar alles mogen bepalen. In juridische termen: de voorwaarden mogen niet ‘onredelijk bezwarend voor de gebruikers’ zijn. Dat is natuurlijk een vage term. Het zal sterk van de omstandigheden afhangen wanneer iets nu onredelijk is of niet. Een belangrijke factor daarbij is het soort forum en de sfeer daar. Op een discussieforum over politiek zijn de omstandigheden anders dan bij een site over kantklossen.

Wanneer de deelnemer jonger is dan zestien jaar, is formeel toestemming van zijn of haar ouders nodig voordat deze persoon lid mag worden van het forum. De veelgebruikte tekst “Ik stem toe met de voorwaarden en ben ouder dan 13 jaar” is in Nederland dus juridisch betekenisloos.

Disclaimers

Wie schade aanricht, moet deze vergoeden - tenzij hij dat uitgesloten heeft. Omdat veel sites hun diensten of informatie gratis aanbieden, is het voor hen erg verstandig om elke aansprakelijkheid uit te sluiten. Dit gebeurt met een “disclaimer”. In het Nederlands heet dat een “exoneratie” of uitsluiting van garantie, maar de Engelse term is meer ingeburgerd.

Een disclaimer op een forum heeft maar beperkte waarde. Hij heeft alleen effect bij claims van gebruikers naar de forumbeheerders toe. Iemand die geen berichtje kan posten en daardoor een nieuwe baan misloopt, kan vanwege de disclaimer die schade niet verhalen op de forumbeheerders. Een derde die meent dat hij bijvoorbeeld beledigd wordt, heeft niet zo veel met een willekeurige disclaimer te maken. Die kan de forumbeheerders gewoon aanspreken.