Nieuws/ Fotowoosh maakt foto's 3d /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, uitgeven, software
op: 27 april 2007

Een nieuwe webservice met de naam Fotowoosh maakt het mogelijk om digitale foto’s om te vormen in iets wat optisch 3d lijkt. De vakantiefoto van het Lincoln Memorial in Washington DC krijgt daardoor ineens meer waarde. Het is alsof je er opnieuw doorheen loopt. Althans, dat is de belofte van IT-onderzoekers verbonden aan Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh, zo meldt Technology Review.

Zelflerend systeem

Derek Hoiem, een doctoraal student aan het Robotinstituut van de Pitssburghse universiteit, heeft het afgelopen jaar gespendeerd aan het uitvissen hoe software gebouwd kan worden, die platte plaatjes omzet in 3d virtual reality modellen die op het scherm gemanipuleerd kunnen worden.
Samen met Alexei Efros en Martial Hebert ontwikkelde Hoiem een zelflerend softwaresysteem dat verschillende lagen in een foto identificeert en die op basis van opgedane kennis omzet naar 3d. In essentie bevrijdt Fotowoosh de persoon die naar de foto kijkt van het standpunt dat de fotograaf innam. Daardoor kan de kijker andere perspectieven ontdekken dan de foto eigenlijk laat zien.

Half mei beschikbaar

Freewebs heeft de rechten gekocht om Fotowoosh online beschikbaar te gaan stellen. Eigenaar Sherwin Pishevar verwacht daarmee een 3d-Flickr te kunnen lanceren. Half mei komt de dienst naar verwachting online beschikbaar.

Reageren via Facebook

Reacties