Franse oliereus bouwt solargigant /reageer

Franse oliereus bouwt solargigant

Je zou nog steeds in een complot kunnen geloven: de olieboeren kopen zoveel mogelijk solarbedrijven op, om hun alternatieve concurrenten uit te schakelen. Maar daar is het Total niet om te doen. Is het oliebedrijf ineens van plan te wereld te verbeteren? Welnee, de sommetjes rond zonnekracht pakken bij een olieprijs van 120 dollar per vat zo goed uit, dat er geld aan te verdienen valt.

Shell dumpte solar

Opmerkelijk, want ‘ons’ Shell heeft jaren geleden zijn solar divisie, ooit met fabrieken in Helmond en een lab in Amsterdam, grotendeels ontmanteld. Een producent als Solland Solar in Heerlen is in feite een van de erfopvolgers van de Shell-activiteiten. De vorige Shell-baas Jeroen van der Veer noemde solar ‘een doodlopende weg’. Maar misschien wordt het tijd dat Shell weer terugkeert op het solarpad; behalve Total maken ook BP en Chevron werk van de nog steeds groeiende industrie rond de gloeiende energiebron.

Total is aanmerkelijk minder wispelturig dan Shell. De eerste stappen in de solar industrie zette het al in 1983, lang voordat overheden met subsidiegeld gingen smijten. Ook in die tijd al werd met scenario’s gerekend waarin de olievoorraad langzaam maar zeker op zou raken, zodat het verstandig zou zijn om als energieconcern een positie op te bouwen in alternatieve energie. En dat was nog in de tijd dat Deng Xiaoping heel voorzichtig begon te spreken over de marktwerking, die inmiddels heeft geleid tot een onstilbare energiehonger van China.

Duurzaam marktpotentieel

Nee, elke bron van energie zal moeten worden benut om aan de vraag te kunnen voldoen. Volgens analisten zal 80 procent van de toekomstige vraag uit fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas kunnen worden voldaan. Dat laat nog een enorm marktpotentieel over voor alternatieve bronnen, waarvan biobrandstoffen, zon en winkracht een cruciale rol zullen spelen. BP en Chevron staken onlangs geld in BrightSource Energy, een zonnepark in Californië waarin zeven veelbelovende zonnepanelen van de volgende generatie worden getest.

Maar de investering van Total in SunPower is wel een hele grote: samen willen de Fransen en Amerikanen doorstoten naar de wereldwijde top drie van solarproducenten. De oliedollars verschaffen SunPower het kapitaal, dat nodig is om de gigantische zonnefabrieken te ontwikkelen. De deal straalt zeker positief af op de hele sector, die op weg moet naar een volwaardige plek in de energiemix. De recente investeringen van de oliemultinationals betekenen niet dat alle bedrijven actief in solar of andere duurzame energie nu snel kunnen gaan pitchen bij de olieconcerns, maar er zit serieus geld bij de grote olieboeren, dat serieus op zoek is naar leidende aanbieders van veelbelovende alternatieve technologie.

Shell bioboert verder

Shell gaat intussen zijn eigen weg. In 2009 kondigde het aan, dat energie uit wind, zon en water nooit rendabel zou kunnen worden. Vandaar dat het zwaar ging inzetten op biobrandstoffen. Twee jaar laten is het zijn activiteiten op het gebied van biobrandstoffen tegen het licht aan het houden om te bepalen, welke projecten wel en welke geen geld zullen opleveren. Het snoeit flink in zijn researchprojecten en joint ventures. Voor (te dure) biobrandstof uit algen viel het doek al.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.