Franse planten zoeken het hogerop /reageer

Franse planten zoeken het hogerop
  • door: Cindy Curré
    over: biologie, milieu
    op: 28 juni 2008
  • Meer dan tweederde van de soorten hebben zich ten minste 18,5 meter per 10 jaar verplaatst

  • Mogelijkerwijs tast dit complete ecosystemen aan in de Franse berggebieden

De opwarming van de aarde zorgt voor de verplaatsing van plantsoorten naar hoger gelegen gebieden. Dat blijkt uit een analyse van plantsoorten in zes Franse berggebieden (de westelijke Alpen, de noordelijke Pyreneeën, het Centraal Massief, de westelijke Jura, de Vogezen en het berggebied op Corsica). Meer dan tweederde van de onderzochte soorten hebben zich in de twintigste eeuw ten minste 18,5 meter per decennium verplaatst naar hoger gelegen gebieden.

Optimale condities

Uit eerder onderzoek bleek al dat planten die leven in de hoogste berggebieden (en in poolgebieden) zich verplaatsen of zich aanpassen aan de warmere temperaturen op aarde. Dit onderzoek, dat wordt besproken in Scientific American, bewijst voor het eerst dat ook ecosystemen uit lager gelegen gebieden zich verplaatsen op zoek naar voor hen optimale condities.

Volgens ecoloog en leider van het onderzoek Jonathan Lenoir van AgroParisTech in Nancy, bewijst het onderzoek dat klimaatveranderingen nu al een groot effect hebben op het plantenleven op aarde.

De onderzoekers hebben gemeten waar de beste leefomgeving in de bergen was voor verschllende soorten bomen, grassen, varens en mossen. Ze ontdekten dat de ideale omgevingen van 118 van de onderzochte soorten zich hadden verplaatst naar hoger gelegen plaatsen nu temperaturen gemiddeld hoger worden.

Bomen honkvast

Grassen en andere soorten die relatief kort leven en waarbij de verschillende generaties elkaar snel opvolgen, hadden zich het meest verplaatst op zoek naar de ideale temperatuur, terwijl bomen relatief honkvast waren.

Nieuwe combinaties veranderen de samenstelling van de Franse bossen ingrijpend, nu grassoorten die eerder in lager gelegen gebieden groeiden, op dezelfde plaatsen groeien als bomen uit hoger gelegen gebieden. Mogelijkerwijs kan dit hele ecosystemen aantasten, vooral ook dieren die afhankelijk zijn van bepaalde plantensoorten om te overleven.