Frederik Wegener Sleeswijk (NL Fund): “We redefine assets” /reageer

Frederik Wegener Sleeswijk (NL Fund): “We redefine assets”
  • door: Redactie Sync
    over: Uncategorized
    op: 1 juli 2015
  • NL Fund faciliteert de financiering van contracten en contractportefeuilles door het opzetten van een financieringsvehikel of captive voor leveranciers

  • Het vehikel kan zelfs de overname van portefeuilles faciliteren, iets wat normaal gesproken lastig is

Op de klassieke manier werden veel (lease)portefeuilles gefinancierd op basis van onderliggende assets, zoals computers, copiers, auto’s of machines. Leasing is van oudsher nou eenmaal asset based financiering. Maar er is een ontwikkeling gaande in de ICT- en office-markt waarbij het steeds moeilijker wordt op die manier contracten te financieren, weet Frederik Wegener Sleeswijk van NL Fund. “De assets worden namelijk steeds goedkoper. We zien het privé ook: zo’n grote flatscreen kost nog maar een paar honderd euro. Computers en copiers zijn wegwerpartikelen geworden. De hardwarecomponent is steeds kleiner geworden, terwijl de software- en service-component juist groeit. Software zien we dan ook steeds meer als asset. We redefine assets, zeggen we wel.”

Contracten financierbaar maken

NL Fund faciliteert de financiering van contracten en contractportefeuilles door het opzetten van een financieringsvehikel of captive voor leveranciers. “We kijken puur naar het contract en de contractpartij en we financieren de contracttermijnen. Die contracten bevatten behalve hard- en software ook andere componenten. Denk aan de afkoop van het vorige contract, installatiekosten, arbeidsuren van consultants en allerlei transitiekosten.” Die kosten moeten worden voorgeschoten. Gaat het om dienstverlening van 1.000 euro per maand, met een contract van 60 maanden? Dan is het dus een contract van 60.000 euro. Die waarde wordt contant gemaakt en voor een groot deel gefinancierd. Kan de partij in kwestie dit contract betalen? Dat is de belangrijkste vraag. “Door enkel te kijken naar kasstromen en debiteuren worden contracten veel gemakkelijker financierbaar.”

PCI Groep

Wat zijn nou precies de voordelen? Neem PCI Groep, leverancier van kantoor- en documentoplossingen. Dit bedrijf liep tegen de beperkingen in oude contracten aan. Vroeger waren hun klanten dankzij leasecontracten voor een aantal jaren gebonden aan een bepaalde machine. Omdat er nu gefinancierd wordt op basis van de cashflows uit het onderliggende contract in plaats van de machine, kan PCI voortdurend aanpassingen doen in het machinepark als de klant daarom vraagt. “We kunnen iets dergelijks dus ook met andere vendoren doen, of met andere funders (dan NIBC Bank, red.). We kunnen zelfs de overname van portefeuilles faciliteren, iets wat normaal gesproken lastig is.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.