Frisdrank maakt kinderen agressief /reageer

Frisdrank maakt kinderen agressief

Frisdrank maakt kinderen agressief, verhogen de kans op depressies en zouden zelfmoordneigingen versterken. Dat zou een Amerikaans onderzoek onder kleuters van 5 hebben uitgewezen. Hoe meer je er van drinkt, hoe agressiever en overmatig frisdrankgebruik vermindert de oplettendheid, zo meldt bild der wissenschaft op gezag van de onderzoekers.

Het grappige is natuurlijk dat fabrikanten, vooral de cola’s, in hun reclameboodschappen de mare verspreiden dat frisdrank blij maakt en je een hoop doet beleven. Dat verhaal slaat, zeker in Amerika, aan: in 2011 dronken Amerikanen gemiddeld 170 l frisdrank de man (vooral cola), in Europa ligt dat verbruik een stuk lager (Duitsland is met 98 l koploper, Nederland 73 l, Frankrijk 45 l).

43% van de bijna 3000 vijfjarigen die aan het onderzoek deelnamen dronk minstens een glas fris per dag, 4% zelfs vier of meer. “We stelden vast dat het puntenaantal in een agressiviteitstest met elke extra consumptie per dag steeg”, zei epidemiologe Shakira Suglia van de Columbia-universiteit en hoofdauteur van het artikel in het wetenschapsblad Journal of Pediatrics. De agressieve kinderen maakten meer kapot, kregen vaker ruzie of vielen andere kinderen aan. Kinderen die de meeste frisdrank dronken waren minder oplettend. De onderzoekers hebben ook gekeken of die ‘zware’ frisdrankdrinkers zich vaker afzonderden. Daar heeft het alle schijn van. Dus niks pret maken met je leeftijdgenootjes.