Fruitvlieg staat model voor nieuwe sensornetwerken /reageer

Fruitvlieg staat model voor nieuwe sensornetwerken

Onderzoekers van de Monash University, de grootste universiteit van Australië, gebruiken de biologische systemen van insecten als leidraad bij de ontwikkeling van nieuwe draadloze sensornetwerken. Kan de fruitvlieg voor technologische innovatie zorgen?

Op het gebied van energie-efficiency kunnen we veel leren van de fruitvlieg. Dat zegt Asad Khan, onderzoeker aan de Monash University. Samen met teams uit Zweden, Zwitserland en Maleisië probeert hij nieuwe en betere sensornetwerken te ontwikkelen, door leentjebuur te spelen bij deze insecten.

Het brein van een fruitvlieg blijkt maar weinig energie nodig te hebben, terwijl het desondanks in staat is in korte tijd heel veel informatie te verwerken. Handig als voorbeeld, want: “Normale computers zijn zo efficiënt niet”, zegt Khan. Samen met een team van onderzoekers bestudeert hij de werking van het brein van deze insecten en aan de hand van de uitkomsten wil hij nieuwe, draadloze sensornetwerken gaan ontwikkelen.

Bio-geïnspireerd

Deze netwerken kunnen dan worden ingezet in de gezondheidszorg, of bij de monitoring van gebouwen. Alles verbonden met het internet? Het kan dankzij dit soort sensornetwerken. Khan: “Ze zijn zeer belangrijk en veel gebruikt om de gezondheid van patiënten in de gaten te houden, om luchtvervuiling te meten en als een vroeg detectiesysteem voor bosbranden.”

Volgens Khan ontvangen en verwerken fruitvliegen, maar ook bijen, op dezelfde manier informatie als sensornetwerken dat doen. “We kijken dus hoe insecten functioneren en passen deze lessen toe als nieuwe designvoorwaarden om computernetwerken te bouwen die krachtiger en efficiënter zijn. Door deze bio-geïnspireerde benadering kan het mogelijk worden om oneindig schaalbare sensornetwerken te creëren.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.