Fujitsu levert nieuwe 10 Petaflop Supercomputer voor hoogwaardige onderzoekscapaciteit in Portugal /reageer

Fujitsu levert nieuwe 10 Petaflop Supercomputer voor hoogwaardige onderzoekscapaciteit in Portugal
  • door: Redactie Sync
    over: software, computer, robotica
    op: 17 februari 2021
  • Fujitsu levert nieuwe 10 Petaflop Supercomputer voor hoogwaardige onderzoekscapaciteit in Portugal

  • Fujitsu is geselecteerd als hoofdaannemer voor de levering van een nieuwe supercomputer in Portugal.

Fujitsu is geselecteerd als hoofdaannemer voor de levering van een nieuwe supercomputer in Portugal. De levering is onderdeel van een initiatief van de Europese Unie en de Portugese regering om HPC-capaciteit (High Performance Computing) van wereldklasse te ontwikkelen voor academische – en bedrijfsonderzoekers. Het contract heeft een waarde van 20 miljoen euro.

Het nieuwe systeem Deucalion - vernoemd naar de mythologische Griekse figuur - wordt geïnstalleerd in het Minho Advanced Computing Centre (MACC) in Portugal. De supercomputer wordt gefinancierd door de Gemeenschappelijke Onderneming EuroHPC en de Stichting Wetenschap en Technologie (FCT) van de Portugese regering. Het EuroHPC-programma wil innovatie en concurrentievermogen in de EU stimuleren door de beschikbaarheid van petascale supercomputing in heel Europa. Een petascale supercomputer is een computer die meer dan één Petaflop, of 1 miljoen miljard berekeningen per seconde, kan uitvoeren.

Deucalion zal worden gebruikt voor gepersonaliseerde geneeskunde, bio-engineering, weersvoorspellingen, maar ook in de strijd tegen klimaatverandering en bij onderzoek naar nieuwe materialen en geneesmiddelen. Ook zal de technologie een bijdrage leveren aan het gebruik van Big Data en kunstmatige intelligentie.

Fujitsu levert de FUJITSU Supercomputer PRIMEHPC FX700 aan het MACC. De supercomputer bevat de nieuwe, op Arm gebaseerde Fujitsu A64FX-processor. Deze processor wordt gebruikt voor nieuwe onderzoeksgebieden en is de kerntechnologie die wordt gebruikt in supercomputer Fugaku die is ontwikkeld door het toonaangevende Japanse onderzoeksinstituut RIKEN en Fujitsu. Fugaku behoudt zijn nummer één positie in de TOP500-lijst van ’s werelds snelste supercomputers. De Fujitsu A64FX-processor biedt uitzonderlijke energie-efficiëntie terwijl hij blijft voldoen aan de Arm v8.2-A Scalable Vector Extension (SVE), de Arm-instructieset voor krachtige servers.

Nieuwe supercomputer helpt Portugees kennisecosysteem te creëren voor onderzoeksteams
Voor Portugal is het plaatsen van een petascale HPC-systeem de eerste en belangrijkste stap naar samenwerking met belangrijke technologiepartners. Het doel is om een nieuw kennisecosysteem te creëren voor Portugese academische en industriële onderzoeksteams Helena Pereira, voorzitter van FCT: “Naast een x86-platform wilden we de grenzen van het onderzoek oprekken door gebruik te maken van de energie-efficiënte Arm-processoren. De Fujitsu A64FX is een goede keuze, omdat het de eerste echte HPC-compatibele Arm-processor is met de SVE-mogelijkheid. De aanwezigheid van een supercomputer op petascale schaal zal de mogelijkheden van de Portugese onderzoekers ingrijpend veranderen. Met de PRIMEHPC FX700-supercomputertechnologie zullen we vooroplopen wat betreft de wereldwijde rekencapaciteit voor onderzoeksprojecten.”

Carlos Barros, Managing Director bij Fujitsu Portugal, zegt hierover: “We zijn blij dat MACC een van de eerste Europese klanten zal zijn die de voordelen van dit platform zullen ervaren. Het project is erop gericht onderzoekers in Portugal computing van wereldklasse te leveren, en we verheugen ons erop om, nauw met het MACC samen te werken bij het uitbreiden van de toegang tot de hoogste niveaus van HPC in de EU.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.