Gamers helpen bij zoektocht naar aids-medicijn /reageer

Gamers helpen bij zoektocht naar aids-medicijn

De online gemeenschap heeft de wetenschap geholpen in de zoektocht naar een medicijn tegen aids. Al jaren wordt gezocht naar de structuur van een bepaald eiwit, gamers vonden de oplossing binnen enkele dagen.

Dat deden ze met behulp van het online spel Foldit, dat is ontstaan uit een samenwerking tussen afdelingen van de universiteit van Washington, zo bericht de BBC.

Ook Alzheimer en kanker

Met het spel, dat voor iedereen gratis te downloaden is en geen enkele voorkennis van de materie vereist, kan je nieuwe vormen aan eiwitten geven door ze op bepaalde manieren uit te vouwen, of zelfs totaal nieuwe structuren ontwikkelen.

De problemen worden als 3D-puzzels weergeven, waarna spelers al draaiend, slepend en klikkend aan de slag kunnen, en met elke actie punten verdienen. Door het competitieve element van het spel, en dankzij de puzzelkwaliteiten van gamers, hopen de onderzoekers sneller de structuur van bepaalde eiwitten te achterhalen.

In dit geval ging het om een eiwit van een virus dat lijkt op HIV. Als daarvan de structuur bekend is, is ook de functie bekend en kunnen wetenschappers zoeken naar zwakke plekken in het virus. Als die bekend zijn, kan dat wellicht helpen bij de ontwikkeling van een medicijn tegen aids. Het vinden van de structuur van een eiwit is echter lastig, want een eiwit kan op miljoenen manieren gevouwen worden.

Door de hulp van 57.000 online gamers in te roepen, werd dit probleem ondervangen: de crowd was de rekenkracht van computers zo te snel af. De wetenschappers hebben als dank voor de online hulp twee gamers in het onderzoeksrapport genoemd.

Op de website van Foldit bedanken ze de deelnemers uitgebreid: “We hopen dat deze bevindingen de kracht van burgerwetenschap aan de wereld laten zien.” In het verleden hebben spelers van Foldit al geholpen bij onderzoek naar Alzheimer en kanker.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.