Gamers veroveren de werkvloer
/reageer
-
door: Marie-José Klaver over: personeel, economie, psychologie, strategie, computer, beleid op: 1 november 2007 Gamers werken beter samen, delen makkelijker kennis en hebben minder vooroordelen
Bedrijven zouden die vaardigheden beter moeten benutten
Mensen die online gamen, beschikken over grote organisatorische vaardigheden en minder vooroordelen. Het bedrijfsleven zou daar beter gebruik van moeten maken.
Ouders die vinden dat hun kind te veel tijd achter de pc doorbrengt, moeten voorzichtig zijn. Hun puber kan een prachtige carrière in het bedrijfsleven mislopen als ze hun kind het gamen verbieden. Gamers beschikken namelijk over bijzondere vaardigheden.
Kennis delen
De afgestudeerden die nu de werkvloer betreden, hebben naast een diploma vaak al meer dan tien jaar game- en internetervaring. Ze zijn gewend aan andere manieren van kennis delen, samenwerken en leiderschap. Bedrijven zouden daar beter op moeten inspelen, vindt Jeroen van Bree, werkzaam bij YNNO, een adviesbureau voor innovatief werken en promovendus aan Nyenrode Business Universiteit.
Van Bree is expert op het gebied van innovatief werken, netwerken en ICT. Hij legt zich binnen YNNO toe op onderzoek naar de toepassing van nieuwe technologie, waaronder games en virtuele werelden. Dit is ook het onderwerp van zijn promotieonderzoek.
Vaardigheden
Als bedrijven zich meer in online games en virtuele werelden zouden verdiepen, kunnen ze de vaardigheden van jonge werknemers beter benutten, stelt Van Bree. “Door de deelname aan complexe online-spellen ontwikkelen spelers vaak grote organisatorische vaardigheden. Omdat veel managers de games en virtuele werelden waarin nieuwe collega’s hun vrije tijd in doorbrengen niet kennen, realiseren ze zich niet dat ze die vaardigheden ook voor het bedrijf kunnen inzetten.”
Gamers zijn ook ondernemender, zegt Van Bree. “Ze zijn van jongs af aan gewend om risico’s te nemen. Dat is in de virtuele wereld ook makkelijker omdat je fouten eenvoudig kunt herstellen. Het resultaat is dat veel gamers erg goed zijn in risicoanalyses.”
Vooroordelen
Van Bree, die participerend onderzoek doet in World of Warcraft, vindt ook dat gamers minder last hebben van vooroordelen. “Ze zijn gewend om te letten op wat andere mensen voor hen of het team waarvan ze deel uitmaken kunnen betekenen. Zaken als leeftijd, geslacht en functie vinden ze niet belangrijk. Iedereen die wat bijdraagt, mag meedoen. Vertaald naar de werkvloer kan dat voor interessante samenwerkingen en dwarsverbanden zorgen.”