Nieuws/ Geboortemaand van invloed op ziektebeeld /reageer

door: Ewald Smits
over: personeel, genetica, gezondheid, psychologie
op: 31 januari 2007

Ben je in april geboren op het Noordelijk halfrond? Dan is de kans dat je zelfmoord pleegt significant groter dan dat je bijvoorbeeld in september zou zijn geboren. Septembergeborenen hebben op hun beurt significant meer last van paniekstoornissen. En mannen die in die maand jarig zijn, lijden significant sneller aan een zware alcoholverslaving. Mei, juni, juli zijn potentiele gevaarmaanden voor dyslexie.

Te gek om waar te zijn

Het klinkt te gek om waar te zijn, maar de geboortemaand is van invloed op ziektebeelden die mensen kunnen ontwikkelen, meldt NewScientist. Het gaat daarbij om serieuze kwalen als depressie, schizofrenie en anorexia. “The question is no longer if the seasons affect mental health, but how”, meldt het blad. “Pinning this down could yield vital clues on how to intervene to prevent mental illness”.

Vijf tot tien procent

Al in 1929 ontdekte de Zwitserse psycholoog Moritz Tramer dat mensen die laat in de winter werden geboren een grotere kans op schizofrenie hebben. Recent is daar een percentage aan toegevoegdNieuw is de ontdekking niet. Al in 1929 ontdekte de Zwitserse psycholoog Moritz Tramer dat mensen die laat in de winter werden geboren een grotere kans op schizofrenie hebben. Recent is daar een percentage aan toegevoegd: de kans is vijf tot tien procent groter dan bij mensen die niet in die maanden zijn geboren.

Geen correlatie

Tot voor kort werd aangenomen dat winter- en lentegeboorten meer kans op schizofrenie en annorexia hadden een gevolg was van de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap. Een virale infectie of zoiets. Maar verschillende grote studies, met name die in 1999 van Stephen Miller van de Universiteit van Georgia in Athene slaagden er niet in een correlatie te vinden tussen epidemieen en schizofrenie.

Dergelijke onderzoeken zijn ook bij de andere aandoeningen gedaan, zodat nu duidelijk is hoe significant van invloed de geboortemaand is op de ontwikkeling van bepaalde ziekten.

Reageren via Facebook

Reacties