Gebruikerstest van website: 5 eyeopeners over usability
/4 reacties
-
door: Erik-Jan Bulthuis over: internet, vormgeving, computer op: 3 juni 2008 Het doen van een simpele website-gebruikerstest levert veel informatie, tips en ideeën op
Zet iemand achter een pc die de site nog niet kent, en zie wat er gebeurt
Wat gebeurt er als je een website aan het bouwen bent en op het laatste moment de site zo gebruikersvriendelijk mogelijk wilt maken? Je verliest het overzicht. Je hebt inmiddels zo goed naar de site gekeken, dat je niet meer weet wat logisch is en wat totaal niet. Gelukkig volstaat een simpele test om je eigen ‘blindheid’ te omzeilen. Zet iemand achter een pc die de site nog niet kent, geef die persoon een paar opdrachten en zie wat er gebeurt. Zorg ervoor dat de testpersoon alles zegt wat in hem of haar opkomt en maak aantekeningen. Veel aantekeningen.
Dit proces heb ik zelf doorlopen met een eigen site, Snel Afvallen met Dieet. Dit praktische artikel benoemt een aantal interessante opmerkingen van de testpersoon. Het gaat hier dus niet om een volledige websiteanalyse, maar over enkele in het oog springende tekortkomingen aan de gebruikerservaring van deze site. Lees en leer.
Navigatie
Zoals op Afbeelding 1 is te zien, heeft de betreffende site een horizontale navigatie. De shop is slechts één onderdeel van de site; naast de shop zijn er nog zo’n veertig artikelen en twintig blogs. De navigatie van deze drie onderdelen loopt echter wat door elkaar. De screenshot hieronder toont de homepage van de shop, maar deze is niet gelijk aan de homepage van de hele site.
Dit roept nogal wat onduidelijkheid op. De testpersoon bevond zich op een gegeven moment op een productpagina in de shop. Ze wilde een ander product zoeken en klikte op ‘home’. Dit leidde tot de ontdekking van een echte beginnersfout: keurig laadde de homepage van de hele site, terwijl de testpersoon de homepage van de shop had verwacht. Eenzelfde punt betreft het navigatie-item ‘afvallen’. Zowel de shop als de artikelensectie van de site hebben een categorie ‘afvallen’. Als je vanuit de shop op ‘afvallen’ in de horizontale navigatie klikt, kom je helaas in de verkeerde sectie van de site uit.
Teksten
Snelafvallenmetdieet staat vol teksten. De site is primair zo gemaakt vanuit zoekmachineoogpunt, maar gebruikers lezen de teksten natuurlijk ook. En als de tekst toch geschreven wordt, kan die dan niet goed leesbaar en duidelijk zijn? Hieronder zie je een screenshot van een willekeurige productpagina.
De testpersoon ging op twee manieren met de tekst om. Sommige producten hebben een duidelijke benaming. Iedereen snapt bijvoorbeeld in grote lijnen wat Energy Drink doet. De testpersoon begreep deze producten dan ook snel, zonder ook maar een blik op de tekst te werpen. Er zijn echter ook producten die in hun benaming minder concreet zijn: wat is Fiberbond bijvoorbeeld? Bij deze teksten probeerde de testpersoon snel te begrijpen wat het product deed en waar het voor diende. Aangezien de tekst echter nogal massief overkomt en op te lange regels staat, haakte de testpersoon al snel af. De teksten waren dus voor gebruikers aan de lange kant en niet goed te scannen in een oogopslag.