Geen privacy in Beijing door RFID /2 reacties

Geen privacy in Beijing door RFID

De ogen van de hele wereld zijn op je gericht. De camera’s gaan draaien, meer dan één miljard mensen wereldwijd zit voor de tv de openingsceremonie van de Olympische Spelen te bekijken. En dan staat een deel van de bezoekers op de tribune opeens op. Hun shirts vormen samen de Tibetaanse vlag…

Een nachtmerrie voor de Chinese regering, die de laatste tijd toch al niet de door haar gewenste PR haalt in de wereldpers. Chinese regeringsleiders doen er dan ook alles aan om te voorkomen dat ze na het debâcle met de Olympische vlam nogmaals, maar nu erger, in hun hemd worden gezet. En dan gaat het niet alleen om acties ter ondersteuning van de Tibetaanse vrijheidsstrijd, maar zeker ook om terroristische aanslagen.

RFID

Daarbij lijkt de Chinese regering echter een stapje te ver te gaan. Op de kaartjes voor de sportevenementen worden gegevens van de houder van de kaart vastgelegd op een RFID-microchip, zoals adres, e-mailadres en telefoonnummer. Van bezoekers van de openings- en sluitingsceremonie van de Spelen worden nog meer data opgeslagen: behalve de bovenstaande gegevens ook nog een pasfoto en paspoortgegevens.

Officieel gebeurt dit om te voorkomen dat de kaarten worden verhandeld op de zwarte markt, maar tegelijkertijd verzamelt de organisatie ongelooflijk veel data over de bezoekers. En die data worden nog eens aangevuld door de beelden van duizenden camera’s die alle bezoekers van de sportstadions nauwlettend in de gaten houden.

Veiligheidsexperts

Sinds München 1972 en Atlanta 1996 is een terroristische aanslag op de Olympische Spelen niet denkbeeldig, maar het is nog maar de vraag of het vastleggen van persoonsgegevens bijdraagt aan het voorkomen van een aanslag. Diverse veiligheidsexperts zijn van mening dat het vastleggen van identiteitsgegevens van mensen helemaal niets helpt bij het opsporen van bijvoorbeeld potentiële bommengooiers. Wel is het natuurlijk heel reëel dat mensen kaartjes gaan verhandelen en/of ruilen en dat zo persoonsverwisselingen ontstaan. Waar criminelen juist hun voordeel mee kunnen doen.

Voor de burgers

De ontwikkeling van RFID in China heeft een enorme boost gekregen door de Olympische Spelen. Er zijn 12,2 miljoen kaartjes voorzien van RFID-chips, die worden uitgelezen met behulp van meer dan duizend terminals. Het Chinese bedrijf dat de chips en de apparatuur levert, Tsinghua Tongfang, zou dit naar verluidt gratis doen om op die manier zijn RFID-divisie een sprong voorwaarts te laten maken.

Dat lijkt een slimme zet, want China heeft aangekondigd dat de technologie die nu gebruikt wordt voor chips in kaartjes en voor de aanvoer van eten en drinken voor de sporters, na de Spelen zal worden ingezet ‘voor de burgers van Beijing’. Hoe en wat precies, is nog niet duidelijk, maar er worden vast een heleboel data mee vastgelegd.
Erg? Ach, als je in China woont ben je wel gewend aan het feit dat de regering het niet zo nauw neemt met mensenrechten en persoonlijke vrijheden.

Reageren via Facebook

Over Cindy Curré

Cindy Curré is eindredacteur van Sync. Daarnaast werkt zij voor haar eigen redactiebureau Storm Tekst & Media.