Geen voordeeltje voor de kringloopwinkels /reageer

Speerpunt

Een heel rare redenering, vindt Slotema. “Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat iets niet kan. Maar ik vind dat geen reden om er dan maar over op te houden. Ik zeg: dit is hét moment om te gaan zoeken naar een manier waarop het wel kan. De spullen die via kringloopwinkels worden ingezameld, vallen onder de noemer grof herbruikbaar huishoudelijk afval. Het verkleinen van die categorie afval is bij veel gemeenten speerpunt. Ik kan me niet voorstellen dat er geen modus te vinden zou zijn om toch dat lage btw-tarief te gaan hanteren.”

De BKN wijst op het groene banenplan, waarvoor de vakcentrale FNV en de Stichting Natuur en Milieu zich kort geleden sterk maakten. Volgens dat plan moet het btw-tarief op milieuvriendelijke goederen en diensten omlaag. Het plan, waaraan het kabinet dit jaar en volgend jaar ruim 3 miljard euro zou moeten besteden, levert volgens de FNV 100.000 extra banen op. “Waarom zouden kringloopwinkels geen onderdeel van dat plan kunnen zijn?”, aldus Slotema. “Met de opbrengst van de btw-verlaging kunnen we vele nieuwe banen creëren voor mensen die anders niet zo snel aan de slag komen.” De BKN-directeur vindt het hoog tijd om de handen ineen te slaan.

De btw op goederen in kringloopwinkels is al jaren onderwerp van discussie. “Eigenlijk vinden we het vreemd dat wij überhaupt btw moeten afdragen”, zegt Jan Hulsink, bedrijfsleider van de Stichting Kringloop Zwolle. “Want voor de goederen die wij verkopen, is al btw afgedragen. Door de klant die ze de allereerste keer in een winkel kocht. Wij dragen nog een keer btw af. Dat terwijl wij zelf niet betalen voor de verwerving van de goederen. Mensen die bij ons iets aanleveren, krijgen daar niets voor.” Hulsink begrijpt dat het in de praktijk niet mogelijk is om helemaal onder btw-afdracht uit te komen. “Maar het lage tarief zou al veel schelen.”

Gepubliceerd op www.duurzaamnieuws.nl en www.wiegtotwieg.nl

Reageren via Facebook

Reacties

Over Martine Postma

Martine Postma is freelance journalist. Ze schrijft over duurzaamheid en milieu. Daarnaast organiseert ze activiteiten om duurzaamheid op lokaal niveau te bevorderen. Ook verkoopt ze duurzame producten via www.wiegtotwieg.nl