Geen vrede zonder klimaatbeheer /2 reacties

Geen vrede zonder klimaatbeheer

“De opwarming van de aarde zou een ‘wereldwijde burgeroorlog’ kunnen veroorzaken door de onderhuidse spanningen tussen volken op scherp te zetten.” Dat is de inschatting van experts in het rapport Climate Change as a Security Risk van de Duitse adviesraad voor Global Change WBGU. Het rapport werd begin deze week in Bali gepresenteerd tijdens de UNEP-wereldtop over het klimaat.

Het is geen toeval dat dit rapport op dezelfde dag gepubliceerd is als de prijsuitreiking in Oslo, waar Al Gore en het Intergovernmental Panel on Climat Change (IPCC) de Nobelprijs voor de Vrede ontvingen, meldt de Franse krant Le Monde.

Klimaatvluchtelingen

Door het smelten van de polaire ijskappen en de stijging van de zeespiegel kan het aantal ‘klimaatvluchtelingen’ mogelijk explosief toenemen, zeggen de auteurs van het rapport. De interne, politieke balans van grote gebieden zou daardoor op het spel gezet kunnen worden. Voor de auteurs staat ‘actie ondernemen voor het klimaat’ gelijk aan ‘actie ondernemen voor de vrede’.

Risicogebieden te over: het zuidelijk deel van Afrika, de Sahel, het Middellandszeegebied, het Indisch Subcontinent (India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka), China, de Caraïbische eilanden en de Golf van Mexico, de Andes en Amazonië.

Uitdaging

Maar niet alleen de WBGU is bezig met deze kwestie. Norman Myers schreef in 1995 zijn ‘Environmental Exodus: An Emergent Crisis in the Global Arena’. Volgens Myers’ rapport worden milieuvluchtelingen een van de grootste crises van onze tijd.

“Volgens Myers zal de wereld in 2010 50 miljoen milieuvluchtelingen tellen, oplopend tot 200 miljoen in 2050″

“In zijn rapport definieert hij milieuvluchtelingen als een snel groeiende groep mensen die op eigen grondgebied niet meer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien wegens droogte, bodemerosie, woestijnvorming, ontbossing en andere milieuproblemen. […] Volgens Myers zal de wereld in 2010 50 miljoen milieuvluchtelingen tellen, oplopend tot 200 miljoen in 2050″, meldt oud-militair Cees Homan, nu werkzaam voor het Clingendael Security and Conflict Programme.

Ook de CNA Corporation, een club van Amerikaanse oud-militairen, heeft zich gebogen over de politieke gevolgen van grote klimaatveranderingen. In hun rapport ‘National Security and the Threat of Climat Change’(pdf) melden ze dat global climate change weliswaar een geheel nieuwe en andere uitdaging vormt dan andere nationale veiligheidskwesties, maar “climate change can act as a threat multiplier for instability in some of the most volatile regions of the world, and it presents significant national security challenges for the United States.”