Geen vrede zonder klimaatbeheer /2 reacties

Geloofwaardig toekomstscenario

Hans Schellnhuber, directeur van het Instituut voor Klimaatimpact-onderzoek in Potsdam en een van de auteurs van het WBGU-rapport, waarschuwde deze week tijdens een persconferentie dat het rapport een ‘geloofwaardig toekomstscenario’ schetst. “Zwakke en kwetsbare landen, waarvan het bestuur nu ook al te wensen overlaat, zouden kunnen imploderen onder de druk van de klimaatopwarming, en de schokgolven aan omringende landen kunnen doorgeven”, schat hij in.

“Deze kloof kan potentieel de weg vrij maken voor extremistische ideologieën en de voorwaarden scheppen voor terrorisme”

Homan deelt die mening, zoals hij in zijn artikel afgelopen oktober meldde. “Wanneer overheden ineffectief zijn, kan dit extremistische groeperingen in de kaart spelen. Terwijl ontwikkelde landen veel beter zijn uitgerust om met de effecten van klimaatverandering om te gaan, zullen sommige van de armste regio’s het meest getroffen worden. Deze kloof kan potentieel de weg vrij maken voor extremistische ideologieën en de voorwaarden scheppen voor terrorisme.”

Politieke crisis en migratorische druk

Ten zuiden van de Middellandse zee verwacht de Duitse adviesraad dat de kans op een politieke crisis en op migratorische druk zal toenemen. Oorzaken zouden watertekort, verminderde agrarische opbrengsten, groei van de bevolking en de onzekere politieke instellingen zijn.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft begin deze week in Bangkok de opkomende mogendheden gevraagd zich in te zetten voor het gevecht tegen de opwarming van de aarde. “De ontwikkelingslanden moeten de klimaatveranderingen niet alleen als een milieuprobleem zien, maar ook beginnen ze aan te pakken als ontwikkelingsproject. De huidige veranderingen zijn het gevolg van economische ontwikkelingen die onder deze omstandigheden niet vol te houden zijn. De klimaatveranderingen vormen een bedreiging voor de wereldwijde vooruitgang van de mens.”

Post-Kyoto

De klimaatconferentie op Bali, georganiseerd door de VN, moet een serie internationale post-Kyoto-onderhandelingen lanceren. Het Kyoto-protocol loopt af in 2012.

Zie ook de site van het Climate Institute en een tweede rapport van Myers over klimaatvluchtelingen, ‘An emergent security issue‘.

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer