Gegarandeerd een witte Kerst /reageer

Gegarandeerd een witte Kerst
  • door: Redactie Sync
    over: meteorologie
    op: 18 december 2014
  • Een witte kerst zou wel eens dichterbij kunnen zijn door 'cloud seeding'

  • Wetenschappers zijn erin geslaagd om vijf tot vijftien procent meer sneeuw te laten vallen

In Nederland is het in de aanloop naar de Kerstdagen een van de grote vragen: krijgen we dit jaar een witte kerst? Voor liefhebbers van een witte kerst zou er wel eens goed nieuws kunnen zijn. Wetenschappers slaagden er namelijk in om vijf tot vijftien procent meer sneeuw te genereren, door het beschieten van wolken met zilverionen. Volgens het KNMI is er sprake van een witte Kerst als er op beide dagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. Sinds 1901 is een witte Kerst in Nederland slechts acht keer voorgekomen, de laatste keer was in 2010.

Hoe werkt het?

Het experiment dat de wetenschappers uitvoerden in de Amerikaanse staat Colorado is een van de langstlopende experimenten op het gebied van het kunstmatig creëren van sneeuwwolken. Het concept achter ‘cloud seeding’ is vrij simpel. Door zilverionen aan de wolken toe te voegen, hoopt het water zich op rond de kunstmatig toegevoegde deeltjes. Uiteindelijk vallen de zilverdeeltjes dan samen met het bevroren water als sneeuwvlokken naar beneden.

Controlegroep

Om een controlegroep te hebben, selecteerde het team twee bergketens die dichtbij elkaar liggen in de staat Wyoming met vergelijkbare weersomstandigheden. Voor elke storm bewerkten de wetenschappers een bergketen en lieten de andere keten onbehandeld. De wetenschappers die het project evalueerden wisten niet welke bergketen was behandeld en welke niet. Op elke bergketen plaatsten de wetenschappers een radiometer die het koude water in naderende wolken mat. Het koude water diende als graadmeter of de wolk klaar was voor cloud seeding. Wanneer de omstandigheden goed waren, zetten de wetenschappers acht generatoren aan. De generatoren werden bediend door een afstandsbediening die vervolgens de zilverionen met de wind mee sprayden voor vier uur lang. Technici maten vervolgens hoeveel sneeuw of regen er binnen het bewerkte gebied viel en hoeveel er in het onbewerkte controlegebied viel.

Meer neerslag

Volgens meteoroloog Roy Rasmussen van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) is de algehele uitkomst van het experiment dat het kunstmatig creëren van wolken werkt. De uitkomsten van het experiment zouden volgens Rasmussen nog wel eens een grote impact kunnen hebben op hun vakgebied. Die statistieken kloppen echter alleen maar wanneer de wetenschappers de delen van de test die verkeerd gingen eruit filteren. Dit bevat gevallen waarbij de zilverionen niet op de juiste plek in de wolk terecht kwamen of wanneer de wolken te ver weg dreven om de neerslag te meten. Toch vindt het team de uitkomsten solide genoeg om de staat Wyoming aan te raden om een cloud seeding-programma op te zetten. Met het programma willen zij een belangrijke waterbron opzetten voor steden en boerderijen. De staat Wyoming spendeerde al meer dan veertien miljoen dollar aan de test, dat het grootste onderzoek naar kunstmatige wolken is in de Verenigde Staten in decennia.

Geschiedenis

Cloud seeding heeft een lange en veelbewogen geschiedenis. In het verleden werd bij projecten simpelweg wat zilverionen aan de wolken toegevoegd om erna te claimen dat dit extra regen of sneeuw creëert. Wanneer wetenschappers de projecten evalueerden, volgden zij slechts een enkele wolk of stormsysteem en werd dit daarom afgeschreven als een eenmalige gebeurtenis. Er was dus geen aantoonbaar verband tussen de projecten en het vallen van extra sneeuw of regen. Het project in Wyoming onderscheidt zich daardoor van de eerdere projecten, omdat dit project al zes winters achter elkaar wordt getest. Hierdoor is het voor wetenschappers beter mogelijk om het project wetenschappelijk te evalueren en er een team van onafhankelijke wetenschappers op te zetten die de resultaten analyseren.

Vervolg

Wat er met de uitkomsten van het project gaat gebeuren is nog afwachten. Bij een meeting stelden beleidsmakers de wetenschappers vragen over de kosten van het extra genereren van water, waar ze het willen opslaan en wat mogelijke consequenties van het project zijn voor staten die lager liggen dan Wyoming. Wyoming is namelijk onderdeel van het Colorado Water Bassin, waarvan het water hard nodig is om in de behoefte van miljoenen mensen in zeven staten van de Verenigde Staten en Mexico te voldoen. Het programma opstarten zou rond de 725.000 dollar per seizoen kosten en bovendien ook een behoorlijke hoeveelheid werk.

Nederland

Het is niet waarschijnlijk dat de techniek op de korte termijn in Nederland toegepast kan worden. In Nederland is de neerslag voldoende, maar is het vaak niet koud genoeg dat er ook daadwerkelijk sneeuw valt. Op die witte Kerst zullen we dus voorlopig nog even moeten wachten, tenzij de weergoden ons gunstig gezind zijn.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.