Nieuws/ Geheimensite laat mensen hun geheim geheim houden /1 reactie

door: Ewald Smits
over: gezondheid, psychologie, communicatie
op: 10 september 2007

Iedereen heeft geheimen, variërend van kleine triviale geheimpjes tot zeer emotioneel belastende geheimen. Het lijkt er op dat mensen niet zonder geheimen kunnen, maar waarom is dat, hoe bewaar je een geheim en welke soorten geheimen zijn er eigenlijk? Deze en andere vragen zullen beantwoord worden met behulp van de nieuwe speciale website www.geheimenvan.nl. Mensen met een geheim kunnen deze anoniem op de website achterlaten of meedoen aan het onderzoek naar geheimen.

Delen is de manier

Onderzoek heeft uitgewezen dat het delen van geheimen met anderen de manier is om met het geheim om te gaan. Dit komt doordat anderen je kunnen helpen je geheim op een andere manier te zien. Het delen van je geheim is echter niet altijd even makkelijk omdat de gevolgen soms zeer ernstig kunnen zijn.
Psychologen Andreas Wismeijer en Alexander Waringa, beiden verbonden aan de Universiteit van Tilburg, hebben daarom de website www.geheimenvan.nl ontwikkeld waarop bezoekers hun geheimen kwijt kunnen. Op deze website kunnen mensen anoniem over hun geheimen schrijven en kunnen andere bezoekers daarop reageren. Ook kan er anoniem gechat worden in de speciale chatkamers, is het mogelijk om (gratis) e-cards te sturen naar mensen met een geheim en kun je meedoen met het Nederlandse Geheimenonderzoek.

Anoniem

Initiatiefnemer Andreas Wismeijer, die zelf onderzoek doet naar de relatie tussen het hebben van geheimen en gezondheid, kwam op het idee voor de website omdat regelmatig mensen contact met hem zoeken om hun diepste geheim te delen. Tevens bleek er veel behoefte aan betrouwbare informatie over geheimen, over hulp bij het omgaan met geheimen en over adressen van hulpinstanties.
Om deze reden bevat www.geheimenvan.nl, als enige geheimenwebsite in de wereld, relevante en wetenschappelijke achtergrondinformatie over geheimen, tips om beter met geheimen om te gaan en verwijsadressen waar je met (zware) geheimen (anoniem) terecht kunt.

E-cards

Naast betrouwbare achtergrondinformatie en de mogelijkheid om een geheim achter te laten, biedt de geheimensite dus ook de mogelijkheid om e-cards te versturen. Deze kaarten kunnen gebruikt worden om iemand te laten weten dat je een geheim hebt waarover je wilt praten, of juist aan iemand sturen waarvan je vermoedt dat deze een geheim heeft en daar onder lijdt. Je kunt dan een luisterend oor bieden.

Reageren via Facebook