Geld verdienen aan de maan /reageer

Geld verdienen aan de maan

Dat de Amerikanen als eerste op de maan stonden is altijd enorm belangrijk geweest voor hun zelfbeeld. In 1969 zette Neil Armstrong als eerste voet op de maan en zei wat hij ervan dacht. Na hem volgden nog 12 andere astronauten in het kader van Project Apollo, dat na 11 vluchten wegens bezuinigingen moest stoppen. In 2004 pikte Bush de draad weer op en stelde dat de VS weer naar de maan gaat. Het zelfbeeld van de Amerikanen kan wel een opkikker gebruiken. Maar er spelen ook andere belangen mee: er is goed geld te verdienen aan de maan.

Wetenschappelijk gewin: leven op de maan

Maanbasis volgens de artists van NASA.In zijn speech zei Bush dat de eerste maanvlucht rond 2017 zal plaatsvinden. Het plan is om daar een langetermijn maanbasis operationeel te hebben tegen 2020. Het gaat om te leren overleven op de maan. Met het oog op verblijf op andere planeten. Met name Mars is daarvoor interessant. En relatief dichtbij. Voor dit project wordt 11 miljard uit het bestaande NASA-budget anders ingezet. Onder andere wordt de Space Shuttle uitgefaseerd (in 2010). Maar het grootste gedeelte moet toch zichzelf financieren, door exploitatie van het maanoppervlak.

“We gaan niet voor een driedaagse vakantie.” zegt dr. John Connolly van NASA. “Deze keer gaan we proberen daar te leven!” Dat zou dan een voorbereiding zijn op langdurig kunnen leven op Mars. Daarnaast heeft de NASA een breed scala aan ideëen waarvoor de maan gebruikt zou kunnen worden. Een niet onaanzienlijk deel daarvan is commerciële benutting. NASA denkt vooral aan entertainment in de vorm van een lunar feestlocatie en videokarretjes die mensen vanaf de aarde kunnen besturen.

Andere landen ook naar de maan

Andere landen hebben ook zo hun plannen voor verblijf in de ruimte en op de maan:

China heeft al twee keer succesvol bemande vluchten uitgevoerd en heeft verkondigd voor de maan aan hetzelfde tijdpad te denken als de VS. Aanstaande oktober lanceren ze daartoe de maansonde Chang’E 1 .

Rusland, dat al 50 jaar voorop loopt in het ruimteprogramma, zal niet ver achterblijven. Kosmonauten en zelfs toeristen worden al gelanceerd vanuit Kazakstan naar het International Space Station met een regelmaat alsof het een busritje betreft. De ticket kost 21 miljoen dollar.

Het internationale space-station ISSEuropa, Japan en India zijn ook geïnteresseerd. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA had de SMART-1 van 2003 tot 2006 in de ruimte. ESA levert nu drie instrumenten voor de Indiase maanmissie Chandrayaan-1. Japan brengt dit jaar nog een groot maanruimteschip omhoog met de naam Selene. De ESA werkt samen met alle genoemde landen en laat hen delen in de ervaringen en bevindingen die opgedaan zijn met Smart-1. Hiermee neemt ze deel aan de toekomst van de maanexploratie zoals Bernard Foing van de ESA heeft uitgelegd tijdens een symposium op de International Space University in Straatsburg van afgelopen februari.