Geld verdienen aan de maan /reageer

Een tegengeluid

Niet iedereen staat te springen om de maan te exploiteren. Edgar Mitchell was aan boord van de Apollo 14 in 1971. Hij is bezorgd dat in onze haast om geld te verdienen aan de maan we kostbaar wetenschappelijk materiaal zullen vernietigen. “Waar het de werking van het universum betreft zijn wij mensen eigenlijk nog maar nauwelijks uit de bomen neergedaald. Totdat we weten wat de maan echt is, is het idee om de maan te vercommercialiseren een misplaatst idee, naar mijn mening.”

De kleinere oranje vlek is nieuw op JupiterIn ruimtevaart is de makkelijkste weg kiezen inderdaad niet altijd aan te bevelen. Toen Nasa in 2003 van haar Galileo-sonde, die onderzoek had gedaan naar Jupiter en haar maan Europa, af wilde werd besloten om het ding maar te laten crashen in de dampkring van gasreus Jupiter. Een maand later ontstond er een vreemde stormvlek op Jupiter die wetenschappers voor een raadsel stelde.

Het leverde een mooie complottheorie op over hoe NASA een nucleaire storm op Jupiter veroorzaakte. Zoals elke goede theorie heeft deze een hoop toevalligheden en is ze wetenschappelijk mogelijk. Misschien is het een illustratie dat te makkelijk grote stappen nemen kwetsbare evenwichten verstoort.

Momenteel maakt de maan maar één man rijk

Dennis Hope verkoopt stukjes maan voor $20 per acre. Voor een dergelijk laag bedrag kan een mens zich geen bult vallen en er zijn dan ook een hoop mensen die een eigendomsbewijsje hebben aangeschaft. Filmsterren en ook de Amerikaanse presidenten Reagan en Carter bezitten een stukje grond op de maan. Zelfs George W. Bush zou aandeelhouder zijn. Maar ook serieuze bedrijven zoals het Hilton en Marriot hebben land gekocht. In het geval van Hilton zijn de plannen voor een maanhotel in ieder geval serieus. Dat kan geld opleveren.

Geen enkele regering hecht juridische waarde aan de maanverkoop.Vooralsnog verdient alleen de maanverkoper uit Nevada geld, hij heeft al een slordige 9 miljoen dollar verdiend in de 20 jaar dat hij bezig is. Hope heeft al 400 miljoen are verkocht en heeft nog acht miljard klaarliggen. Hij zegt wel 1500 stukjes maan per dag te verkopen. Hij kiest de gebieden uit door zijn ogen te sluiten en een punt aan te wijzen op een maankaart. “Het is niet erg wetenschappelijk maar het is wel grote lol!”

Hij maakt gebruik van een maas in de wet van de VN Outer Space Treaty uit 1967. Hope heeft sindsdien het eigendom geclaimed van de maan en van zeven planeten en hun manen. “Het zijn echt gebieden zonder eigenaar.”, zegt hij. “We doen precies wat onze voorvaderen deden toen ze vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld kwamen.” Daarmee de oorspronkelijke bewoners van Amerika onbedoeld reducerend tot maanstof of marsmannetjes…

Reageren via Facebook

Reacties

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!