Geld verdienen op internet: Google heeft z'n eigen manier /reageer

Geld verdienen op internet: Google heeft z

De beste manier om geld te verdienen met een site is misschien wel dit niet te doen.

Een goed voorbeeld van deze filosofie is Google. Zet de homepage van Google naast die van MSN/Live of Yahoo! en de verschillen zijn groot. Bij de twee laatste komen de advertenties op je af, terwijl Google geen enkele commerciële uiting op zijn homepage heeft.

Google

Google heeft gepoogd iets nuttigs te bouwen, zonder meteen te kijken naar de commerciële aspecten van het verhaal.
Google ontstond in een wetenschappelijk streven om het hele web te downloaden en goed doorzoekbaar te maken. Sergey Brin en Larry Page bouwden een simpele zoekmachine maar kregen al snel capaciteitsproblemen. Hun computer kon de vele verzoeken niet aan. Enkel daarom begonnen de twee studievrienden een bedrijf en kochten ze meer computers.

Advertenties

De beginjaren van Google stonden weliswaar in het teken van geld, maar niet in het teken van winst maken. Brin en Page zochten manieren om aan geld te komen enkel voor de aanschaf van nieuwe computers. Geholpen door enkele investeerders konden ze verder bouwen aan hun project.

Uiteraard dachten de heren na over de inkomstenkant van hun project. Ze wilden echter geen advertenties verkopen, omdat ze van mening waren dat ‘zoekmachines die door advertenties bekostigd zijn, onontkoombaar een voorkeurshouding hebben tegenover de adverteerders’. Centraal stond de objectiviteit van de zoekresultaten.

“Omdat Google niet de indruk wekt iets te willen verkopen, kunnen de mensen zich de zoekmachine toe-eigenen en die als iets van henzelf beschouwen”

Dit was dan ook het succes van Google, zoals te lezen valt in ‘Google – Hoe een zoekmachine de wereld veranderde’ van David A. Vise en Mark Malseed: “Omdat Google niet de indruk wekt iets te willen verkopen, kunnen de mensen zich de zoekmachine toe-eigenen en die als iets van henzelf beschouwen.”

Gerelateerde advertenties

De oplossing is bekend: Google besloot gerelateerde advertenties te gaan plaatsen. Belangrijk voor Sergey en Larry was wel dat de gewone zoekresultaten niet beïnvloed zouden worden door de advertenties. Ook moesten de advertenties niet zo irritant zijn als de banners en popups in die tijd al waren (en nog steeds zijn).

Danny Sullivan, een van de eerste trendwatchers op het gebied van zoekmachines, schreef hierover: “Telkens weer bleek overduidelijk dat zij [Page en Brin] erop gebrand waren de juiste beslissingen te nemen.”