Geluid verlicht pijn kankerpatiënten /reageer

Geluid verlicht pijn kankerpatiënten
  • door: Redactie Sync
    over: geneeskunde
    op: 12 december 2014
  • Ultrageluid kan ingezet worden als pijnbestrijding bij kanker

  • Deze techniek is een aanvulling op de huidige behandelingen die maar weinig effectief zijn

Elk jaar worden er duizenden Nederlanders gediagnosticeerd met kanker. Hoewel hét medicijn voor deze ziekte nog altijd niet gevonden is, komt de wetenschap met een innovatie die de ziekte door pijnbestrijding een stuk draaglijker maakt: geluid.

Uit een studie van arts-onderzoeker Merel Huisman van het UMC Utrecht blijkt dat kankerpatiënten, die door uitzaaiingen lijden aan pijnlijke botten, baat hebben bij een behandeling met geluidsgolven. In deze studie onderzocht Huisman het effect van MRI-geleide High Intensity Focused Ultrasound (MR-HIFU) bij elf kankerpatiënten met ernstige pijn in de botten. Na een maand bleek dat de pijn bij twee derde van de patiënten beduidend minder was. De techniek is dus ook een uitkomst voor patiënten bij wie de huidige behandelingen voor pijnbestrijding niet of nauwelijks werken.

MR-HIFU

Tijdens de nieuwe behandelmethode wordt weefsel verhit met geconcentreerd ultrageluid. De hitte die hier vanaf komt, schakelt pijnzenuwen in het botvlies uit waardoor kankerpatiënten beduidend minder pijn ervaren. Dezelfde techniek wordt ook gebruikt om tumoren op heel specifieke wijze weg te branden. De behandelmethode heeft overigens vrijwel geen bijwerkingen en is technisch gezien goed uit te voeren. Om de behandeling ook echt in praktijk te kunnen brengen, is onderzoek bij meer patiënten vereist. De behandeling wordt nu nog in onderzoeksverband aangeboden bij een selecte groep patiënten.

Aanvulling

De MR-HIFU techniek is een aanvulling op de huidige behandelingen van pijnlijke uitzaaiingen in de botten. Deze bestaan uit bestraling of het toedienen van medicijnen en werken bij drie op de tien patiënten niet voldoende. Voor de helft van de patiënten bij wie de huidige behandelingen wel aanslaan, geldt dat de pijn na enkele maanden weer terugkeert. Deze patiënten kunnen opnieuw bestraald worden, maar deze tweede bestraling is, net als de eerste, niet bij iedere patiënt effectief. Slechts een kwart van de patiënten is na een tweede bestraling pijnvrij, zo blijkt uit de studie van Huisman. “Kankerpatiënten leven steeds langer door betere behandelingen. Ze zullen dus ook vaker met deze botklachten te maken hebben”, meldt Huisman op gezondheidsnet.nl. Een aanvulling op de huidige behandelingen is dan ook noodzakelijk.

Pijnbestrijding

Met name bij patiënten met long-, prostaat- en borstkanker komen uitzaaiingen in het bot vaak voor. Die uitzaaiingen gaan gepaard met dermate veel pijn, dat de patiënten worden belemmerd in hun dagelijkse leven. “Behandeling kan het verschil betekenen tussen niet meer naar het winkelcentrum kunnen en weer zelf boodschappen kunnen doen”, aldus Huisman. “Voor deze patiënten, die vanwege de uitzaaiingen niet meer te genezen zijn, is die kwaliteit van leven heel belangrijk.”

Geluid

Wetenschappers deden onlangs nog een ontdekking waaruit bleek dat er meer mogelijk is met geluid dan waar we het tot op heden voor gebruikten. Naast pijnbestrijding kan geluid tevens worden ingezet om DNA te meten en te manipuleren. Door middel van ultrasoon geluid kunnen DNA-strengen worden uitgerekt waardoor er beter onderzoek naar gedaan kan worden.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.