Gemanipuleerd licht beveiligt optische communicatie
/1 reactie
Terugkoppelingslus
De kunst is dus om het metalen object gecontroleerd op enkele nanometers van het molecuul te houden, maar toch de positie ervan te kunnen veranderen. Hiertoe gebruiken de onderzoekers een glasfiber probe met een aluminium coating, die ze op enkele nanometers afstand van het molecuul kunnen positioneren door middel van een terugkoppelingslus.
De aangetoonde controle over de polarisatie van fotonen uitgezonden door één enkel molecuul opent nieuwe wegen om informatie te versleutelen
Tijdens de experimenten wordt telkens naar het licht gekeken dat wordt uitgezonden door één molecuul. Hiervan wordt de polarisatie gemeten. Door nu de positie van het metalen nano-object ten opzichte van het molecuul te veranderen, kan de uitgezonden polarisatie worden gestuurd.
Het blijkt dat de invloed van het metaal beperkt is tot vlak bij het molecuul: als de afstand tot het molecuul met slechts 30 nanometer toeneemt is de invloed op de polarisatie verdwenen.
De aangetoonde controle over de polarisatie van fotonen uitgezonden door één enkel molecuul opent nieuwe wegen om informatie zo te versleutelen - door de fotonen ieder een eigen gecontroleerde polarisatie te geven - dat de communicatie niet meer kan worden afgeluisterd.
Het artikel over de methode, ‘Reversible Polarization Control of Single Photon Emission’, is te downloaden op Nano Letters.
Reacties
- Patrick Van Ginderachter: "hello, Ego ergo sum, ik denk ook zo, groe..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook