Nieuws/ Gen maakt landbouw in woestijn mogelijk /reageer

door: Ewald Smits
over: genetica, duurzaam, geowetenschap, voedsel
op: 29 februari 2008

Wetenschappers van de Universiteit van Californië en de Universiteit van Helsinki hebben het gen gelokaliseerd waarmee de waterhuishouding van planten kan worden gecontroleerd. Het gen stelt planten en gewassen in staat te overleven in gebieden waar nauwelijks regen valt, bijvoorbeeld in de woestijn. Dat meldt de BBC.

Planten hebben een gen dat CO2 uit de lucht haalt. Datzelfde gen bepaalt hoeveel water een plant via zijn bladeren weer verliest. Een gemiddelde plant kan in extreme hitte en droogte 95 procent van het opgenomen vocht via de poriën in de bladeren weer kwijtraken. Het geïdentificeerde gen controleert opening en sluiting van de poriën. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature zeggen de wetenschappers dat ze dit gen zo zouden kunnen wijzigen dat planten nog wel CO2 opnemen, maar nauwelijks water meer verliezen.

Volgens de wetenschappers beschikken de meeste consumptiegewassen over het gen. Gewassen kunnen dan worden verbouwd in gebieden waar nauwelijks neerslag valt en waar nu geen landbouw mogelijk is. De woestijn kan daarmee de landbouwgrond van morgen worden.

Reageren via Facebook

Reacties